Koronavirus u TK: Otkriveno 14 novih slučajeva, jedna osoba preminula

U Tuzlanskom kantonu broj zaraženih koronavirsom od 5. juna raste iz dana u dan. Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u posljednja 24 sata urađeno je 205 testiranja uzoraka na COVID – 19, od čega je 14 označeno kao pozitivno, potvrđeno je iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK. Zabilježen je i jedan smrtni ishod. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi, koji je bio hospitaliziran na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Novinar: Devleta Brkić

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu se usložnjava. Na UKC-u Tuzla preminuo je muškarac srednje životne dobi, koji je bio hospitaliziran na Klinici za zarazne bolesti. Prema informacijama iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva riječ o muškarcu iz Živinica. U posljednja 24 sata na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla urađeno je 205 testiranja uzoraka na COVID – 19, od čega je 14 označeno kao pozitivno. Najviše pozitivnih osoba je iz Živinica 8, zatim Tuzla tri, Kalesija dvije i Teočak jedna.

– Preminula je osoba muškog spola, srednje životne dobi bez komorbiditeta. Klinička slika se počela razvijati 2.juna, hospitalizirana je u prošli petak i nažalost je preminula od teške obostrane upale pluća, kazao nam je Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Na području Tuzlanskog kantona od početka epidemije do danas zabilježeno je 222 osoba pozitivnih na COVID – 19, dok je trenutno aktivno pozitivnih 124. Na UKC-u Tuzla hospitalizirano je 11 osoba, a jedna je smještena u Respiratorni centar. U kućnoj izolaciji nalazi se 114 pozitivnih osoba.

– Ovaj pacijent koji je na respiratoru njegova klinička slika je teška. Trenutno je stabilan, dobio sam informaciju, ali je ovisan o respiratoru. Ekipa koje se nalazi u tom Respiratornom centru se 24 sata bori za život ovog pacijenta. Ostali pacijenti koji su u COVID bolnici, njih 10, sedam ima srednje izraženu tešku kliničku sliku, dok su tri pacijeta poprilično teške kliničke slike. Ne zahtjevaju vještačku ventilaciju, ali su ugroženi, istakao je Jusufović.

Iako raste broj zaraženih, još uvijek nije proglašeno stanje epidemije u Tuzlanskom kantonu.

– Sve zavisi od epidemiološke situacije. Nama zaista nije cilj da mi uvodimo restriktivne mjere, u smislu zatvranaja bilo koga ili bilo čega. Ali još jednom apelujemo. Svjedoci smo okupljanja mladih osoba. Nismo protiv toga, neka izlaze, ali apelujemo da vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih namilijh, kazala je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić.

Kada je u pitanju održavanje matura predsjednica Kriznog štaba Dajana Čolić istakla je da su se obratili Ministarstvu obrazovanja s ciljem da utiču na vijeće roditelja da se proslava matura odgodi.

– Ne vidim problem da se to odgodi za nekih 15 -20 dana, dok nam se epidemiološka situacija malkice smiri. Ukoliko insistiraju da obilježe maturu na ovaj način neka to čine sa maskama, dodala je.

Građani se još jednom pozivaju na oprez obzirom da su se na našem području pojavili uveženi sojevi, odnosno genetski izmjenjen virus. Mogućnosti liječenja su ograničene jer se susrećemo sa virusom koji genetski nije isti kao prije tri mjeseca.

– Ja sam se konsultovao sa profesoricom Hukić Mirsadom koja mi je rekla da se već identificiraju 4-5 tipova virusa koji nisu bili prisutni na teritoriji BiH. Komunikacijom stanovništva došli smo u situaciju da se susrećemo sa novim sojem virusa, istakao je direktor Jusufović.

Jusufović ističe da UKC neće smanjivati obim pružanja zdravstvenih usluga.

– Nećemo smanjivati hladni operativni program, nećemo ukidati specijalističko-konstitutivnu djelatnost, nećemo skraćivati vrijeme dolaska u bolnicu, i dalje ostaje do 20 sati. Svrha našeg postojanja jeste da pružimo zdravstvenu uslugu, poručio je.

Iz UKC-a Tuzla i Kriznog štaba TK još jednom su apelovali na građane na poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, jer val pandemije koronavirusa nije prošao. Upozoravaju da se klinička slika zaraženih može promijeniti u nekoliko sati.

(RTVTK)

Pročitajte...