Košarac nakon sastanka: Hrvatska obećala da će biti fleksibilna po pitanju prelaska kamiona preko granice

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas na Graničnom prelazu Stara Gradiška s glavnim državnim inspektorom Republike Hrvatske Andrijom Mikulićem. Povod sastanka su problemi izvozno orijentiranih poljoprivrednika iz BiH prilikom plasmana proizvoda na tržište EU zbog skraćivanja radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima između BiH i Hrvatske. Nakon sastanka ministar Košarac istakao je da je Hrvatska obećala da će biti fleksibilna po pitanju prelaska kamiona preko granice.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac apelovao je na privrednike iz Bosne i Hercegovine da najave termin dolaska na granične prelaze sa Hrvatskom kako bi isti dan mogla biti završena fitosanitarna kontrola njihovih proizvoda koje izvoze. Istakao je da su ga privrednici iz Federacija BiH i entiteta RS informisali o problemima prilikom izvoza voća i povrća preko graničnih prelaza sa Hrvatskom. Nakon sastanka sa glavnim državnim inspektorom Hrvatske Andrijom Mikulićem o problemu domaćih izvoznika rekao da su ranije u telefonskom razgovoru definisali načine rješenja problema.

– Informisan sam da je dosadašnja praksa i njihova analiza i statsistika utvrdila da mogu dnevno da pregledaju 14-18 pošiljki, a da je u prvih 16/17 dana jula bilo ukupno 106 što je na nivou 2020. godine. Cijenim da će biti fleksibilni u smislu da sve što je prošlo princip najave taj dan i bude pregledano. Tako da vjerujem da ćemo u tom kontekstu uspjeti da obezbijedimo adekvatan promet vanjsko-trgovinskog nivoa naših proizvoda kroz Hrvatsku, dodao je.

Ministar Košarac naglasio je da najveći dio tih proizvoda završava u Sloveniji i Njemačkoj.

– S druge strane apelovao sam i zamolio glavnog inspektora Hrvatske da ukoliko se poveća obim prijavljenih kamiona da se razmotri mogućnost produženja radnog vremena. Postoji ta vrsta fleksibilne spremnosti da ukoliko bude pojačan dolazak kamiona sa proizvodima iz Bosne i Hercegovine da će hrvatska strana naći način da produži radno vrijeme i vjerujem da će se držati dogovora koji smo postigli danas, poručio je ministar Košarac.

Nakon sastanka sa glavnim inspektorom Republike Hrvatske ministar Košarac sastao se i sa izvoznicima na Graničnom prelazu Gradiška u Bosni i Hercegovini.

(RTVTK)

Pročitajte...