Košarka: Bez dogovora Saveza i klubova o narednoj sezoni

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Sastanak predstavnika bh. klubova koji bi naredne sezone trebali učestvovati u najvišem rangu državnog košarkaškog prvenstva nije rezultirao dogovorom po pitanju sistema takmičenja.

Nakon tri sata rasprave u sarajevskom hotelu Hollywood jedino je izvjesno da klubovi nemaju jedinstven stav o načinu na koji bi trebala biti odigrana nova sezona Prvenstva BiH za košarkaše.

Igokea predlaže da se vrati sistem sa Ligom 6 u završnici, odnosno da četiri učesnika ABA i ABA 2 lige (Igokea, Široki, Spars Realway i Sloboda) budu pošteđena igranja prvog dijela sezone u kojem bi se nadmetali preostali timovi.

Zatim, jedan od prijedloga je i da samo Igokea bude pošteđena igranja prve faze Prvenstva BiH, s obzirom da će, pored učešća u ABA ligi, sigurno nastupati i u Evropi. Naime, ukoliko tim iz Laktaša bude eliminisan u kvalifikacijama FIBA Lige prvaka, takmičenje će nastaviti u grupnoj fazi Europa Cupa.

Treći prijedlog je da apsolutno svi igraju Prvenstvo, bez Lige 6, već bi play-off krenuo od četvrtfinala nakon što se završi ligaški dio sa svih 14 učesnika.

Na kraju zapravo nije postignuta saglasnost ni za jedan od ovih prijedloga, već su klubovi tražili dodatno vrijeme za konsultacije sa vlastitim rukovodstvima i ostalim ekipama.

Dogovoreno je da naredna sjednica bude održana najkasnije do 20. jula, kada bi ljubitelji košarke mogli konačno saznati u kojem formatu će se naredne sezone igrati domaća liga.

 

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno