KOŠARKA: Održana vanredna sjednica UO KS BIH

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine izdao je saopštenje za javnost u kojem je obavijestio da je  održana vanredna sjednica Upravnog odbora.

Upravni odbor košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine istakao je da je svima jasna važnost regionalnih liga, ali da je domaće prvenstvo prioritet.

“Nakon pojašnjenja dešavanja u proteklom periodu u vezi nesuglasica i loše komunikacije između klubova u vezi nominacije i zakazivanja utakmica, te nemogućnosti dogovora oko usvajanja termina odigravanja utakmica Lige 12 prvenstva BiH, UO KS BiH obavještava javnost da se poništava Odluka o privremenom prekidu prvenstva. Prvenstvo se nastavlja prema već usvojenom kalendaru takmičenja i nominacijama.

Svima nam je jasno koliko je igranje regionalne lige važno za klubove sa svih aspekata, ali svima mora biti jasno da je prioritet zaštiti domaće prvenstvo, koje i jeste filter za nastup bh. ekipa u ABA 1 i ABA 2 ligi. S tim u vezi još jednom apelujemo na klubove da pronađu način i kompromis oko zakazivanja termina utakmica Lige 12 prvenstva BiH, a KSBiH će sa svoje strane učiniti sve što je u njegovoj moći, kako bi pomogao klubovima, vodeći računa o nominacijama i zakazivanju utakmica prema propozicijama takmičenja. S ciljem da se ne prave dodatne tenzije Odluka o privremenom prekidu takmičenja je stavljena van snage, te se nalaže klubovima da već narednog vikenda nastave takmičenje u Ligi 12 prvenstva BiH prema rasporedu takmičenja.

Ekipe učesnice Lige 12 Prvenstva BiH obavezuju se da prilikom zakazivanja utakmice Lige 12 Prvenstva BiH imaju u vidu sportski aspekt angažovanja ekipa iz Prvenstva BiH koje nastupaju u ABA i ABA 2 Ligi, te prije zakazivanja utakmice usaglase termin odigravanja utakmice Lige 12 Prvenstva BiH i o istom u pismenoj formi obavijeste Komesara takmičenja radi objave nominacije i delegiranja službenih lica”, stoji u saopštenju.

Navedeno je da će se utakmica između Igokee i Spars Realwaya odigrati u novom terminu koji ta dva kluba usaglase.

“Vezano za utakmicu između KK “Igokea“ i OKK “Spars Realway“, navedena utakmica odigrat će se u novom terminu koji dva kluba usaglase i dostave Komesaru takmičenja, a klubovi su dužni usaglašeni termin odigravanja utakmice u pismenoj formi dostaviti Komesaru takmičenja, radi objave nominacije”, dodaje se u saopštenju.

UO KSBiH još jednom je uputio poruku svim akterima.

“Upravni odbor KS BiH još jednom poziva sve učesnike, službena lica, medije, kao i sve one koji prate Ligu 12 Prvenstva BiH da će odluke donositi isključivo u interesu košarke, kako klupske tako i reprezentativne kako se ne bi narušio kalendar i sistem takmičenja Lige 12 prvenstva BiH.

Pozivamo sve sportske radnike i trenere koji aktivno učestvuju u kreiranju Lige 12 Prvenstva BiH da se suzdrže od bilo kakve zapaljive retorike i izjava, koje idu na štetu bh. košarke”, stoji u saopštenju.