Košarka: Preminuo Žarko Varajić

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Jedan od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije, sarajevske Bosne i reprezentativac SFRJ Žarko Varajić, preminuo je u 68. godini poslije duge bolesti, objavili su beogradski mediji.

Varajić je pripadao čuvenoj generaciji “studenata” sarajevske Bosne, koja je 1979., predvođena trenerom Bogdanom Tanjevićem, postala prvak Evrope, a njegov rekord u Kupu europskih šampiona/Euroligi od 45 poena, ubačenih u utakmici protiv talijanskog Emersona u finalu u Grenoblleu, još nije oboren.

Žarko Varajić tada je postao prvi kapiten jednog košarkaškog kluba s ovih prostora koji je podigao pehar klupskog šampiona Evrope, a među brojnim priznanjima nositelj je “Super Oskara”, namjenjenog najboljem igraču Evrope.

I dalje je aktuelni rekorder po broju poena u finalu Kupa šampiona, današnje Eurolige.

S reprezentacijom Jugoslavije u 126 nastupa osvojio je srebro na olimpijadi u Montrealu 1976, zlato na prvenstvu Europe 1977. u Belgiji te bronzu na Eurobasketu 1979. u Italiji.

Rođen je u Nikšiću, a osim u KK Sutjeska i Bosni, igrao je i za Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Poslije raspada SFRJ radio je kao dužnosnik u Košarkaškom savezu Srbije, kao direktor reprezentacije koja je osvajala seniorsko evropsko i svjetsko prvenstvo te direktor mlađih kategorija u Košarkaškom savezu čije su selekcije u jednoj godini izborile pet evropskih titula.

Varajić je bio člаn Olimpijskog komitetа zimskih Olimpijskih igаrа u Sаrаjevu 1984. godine, predsjednik Stručnog vijećа Košаrkаškog sаvezа Jugoslаvije od 1987. do 1992. godine, predsjednik Progrаmskog povjerenstva jugoslavenskog Olimpijskog komitetа od 1996. do 2000. godine te sportski direktor Olimpijskog timа Jugoslavije nа Olimpijskim igrаmа u Sydneyu 2000. godine.

 

 

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno