Krenula povorka iz Banjaluke sa tijelom Davida Dragićevića (FOTO)

Banjaluka, BiH - 14. mart 2019: Banjalučani su danas ispred Rebrovačke crkve u Banjaluci ispratili tijelo Davida Dragičevića, ekshumirano prije dva dana put Austrije gdje će sutra biti ponovo sahranjen u 12.30 gradu Wiener Neustadt u kojem živi majka mladića Suzana Radanović. ( Gorana Jakovljevic - Anadolu Agency )

Banjalučani su danas ispred Rebrovačke crkve ispratili tijelo Davida Dragičevića, ekshumirano prije dva dana, put Austrije gdje će sutra biti ponovo sahranjen u 12.30 gradu Wiener Neustadt, u kojem živi majka mladića Suzana Radanović, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi grupe “Pravda za Davida” i građani koji podržavaju ovu grupu organizovali su povorku kako bi posmrtne ostatke ispratili do Gradiške, odnosno do granice BiH sa Hrvatskom. Uz sanduk sa tijelom mladića stajao je krst na kojem osim njegovog imena stoji i “Pravda za Davida”, a građani su stavili njegovu fotografiju i cvijeće.

Po polasku pogrebnog vozila podigli su pesnice i uzvikivali “Pravda”, te kroz suze pjevali Davidovu pjesmu “Klinac iz geta”.

“Danas je 354. dan od početka okupljanja grupe ‘Pravda za Davida’ na Trgu Krajine. Okupili smo se ovdje da ispratimo tijelo našeg Davida u Austriju. Umjesto da ga ispraćamo sa srećom i boljom budućnosti za njega mi njega moramo ispraćati u sanduku, iz njegovog grada gdje je ubijen”, izjavila je Nikolin Učur, strina Davida Dragičevića.

Istakla je da ovo nije kraj grupe “Pravda za Davida” i kraj borbe, već početak borbe.

“Kad smo dopustili da nam mrtvi odlaze iz ove zemlje dotakli smo dno”, rekla je ona.

Banjalučani će noćas organizovanim prevozom krenuti u Austriju kako bi sutra prisustvovali sahrani.

David Dragičević je nestao 18. marta u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili je gurnut u nabujalu rijeku.

Od 26. marta roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja sa ciljem otkrivanja istine o ubistvu ovog mladića. Roditelji za ubistvo i saučesništvo u ubistvu optužuju pripadnike MUP-a RS te predstavnike brojnih institucija ovog entiteta.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine, a nekoliko dana nakon toga Davor Dragičević, Davidov otac, napustio je BiH nakon što je policija rastjerala i privela okupljene građane. Od tada, svake večeri u 18 časova građani se okupljaju u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja, gdje pale svjeće.