Krizni štab FBiH:I dalje velika prijetnja zdravlju, zabrinjavaju tri nova soja koronavirusa

U Federaciji BiH zabilježen je blagi porast broja oboljelih od koronavirusa, a zabrinutost izazivaju alfa, delta i gama sojevi.

Zbog ljetnih odmora i povećane cirkulacije stanovništva, odnosno izlaska iz BiH i ulaska u nju, Krizni štab upozorava da je prijetnja zdravlju opće populacije u ovom trenutku visoka.

Saopćeno je to na konferenciji za medije Vlade FBiH, koja danas zasjeda u Sarajevu.

Krizni štab upoznao je Vladu Federacije o epidemiološkim mjerama i kako je još ranije saopćeno iz štaba, sve mjere zaštite od koronavirusa produžene su za 14 dana.

“U Federaciji sada imamo blagi porast broja oboljelih, procentualno za 39,7 posto. Sedmodnevna incidenca također raste i sada iznosi 4,3 slučaja na 100.000 stanovnika, dok je prošle sedmice bila 3, dakle radi se o povećanju za 43,3 posto. Najviša je zabilježena u Sarajevskom, Posavskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, rečeno je na konferenciji za medije.

Svi ostali sedmični parametri su u padu, kao što je broj hospitaliziranih i smrtnih slučajeva, a najveći pad bilježi broj pacijenata na respiratorima.

“Sekvencioniranjem su izdvojene cirkulacije četiri varijante virusa, od kojih tri spadaju u varijante koje izazivaju zabrinutost. Riječ je o alfa, delta i gama, odnosno indijskom i brazilskom soju virusa”, rečeno je na konferenciji.

Iznesen je i podatak da je od 8. marta do 11. jula dato 286.319 doza vakcina.

Prvom dozom vakcinisana je 172.661 osoba, a drugom 113.658 osoba u FBiH.

Pročitajte...