Krug 99: Mostar ima šansu da bude primjer zajedničkog života

– Uvodničar je bio Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, koji je pozvao građane da masovno izađu na izbore koje je nazvao praznikom za grad poslije 12 godina neodržavanja izbora

SARAJEVO (AA) – Na redovnoj sesiji “Kruga 99”, koja je održana danas u online formatu na temu “Izbori u Mostaru – prekretnica za BiH?” poručeno je da Mostar ovim izborima ima šansu da bude primjer drugima kako da urede multietničke odnose, kao i primjer zajedničkog života, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničar je bio Safet Oručević, bivši mostarski gradonačelnik, koji je tom prilikom pozvao građane da masovno izađu na izbore koje je nazvao praznikom za grad Mostar poslije 12 godina neodržavanja izbora.

“Mislim da su izrasle generacije koje nisu ni svjesne u kojem su zaostatku i na koji način su do sada bili kažnjeni da se ne mogu u punoj demokratskoj formi obraćati svom Gradskom vijeću, svojim gradskim čelnicima i pomoći u razvoju svog grada. Poziv ima i drugi značaj jer će od izlaska, od masovnosti izlaska ljudi na izbore i glasanja u dijaspori ovisiti i pobjeda u gradu Mostaru”, kazao je Oručević.

Istakao je također da je uprkos svemu Mostar istinski multietnički grad u kojem su udareni temelji normalnog življenja.

“Moglo bi se sa dobrim odzivom i dobrim glasanjem iz dijaspore desiti da konačno Mostar dobije gradonačelnika koji nije iz reda Hrvatske demokratske zajednice. HDZ 16 godina vlada Mostarom i bilo bi vrijeme da to prestane da radi. Jednostranačko upravljanje jednim velikim multietničkim gradom ne donosi korist niti gradu niti građanima, pa čak ni onima koji vladaju. Evo odlaze nakon 16 godina. I šta ostavljaju iza sebe?. Ostavljaju brojne ruševine, brojne nesporazume. Hvala Bogu, nema nacionalnih nesporazuma. Ono najteže je prošlo, udareni su temelji normalnog življenja, ali je sada važno da sada dođe neko i postane gradonačelnik iz ovog bloka probosanskih stranaka”, rekao je Oručević.

Podsjetio je kako je Mostar tokom rata brutalno podijeljen grad te da su napadači na grad kažnjeni u Hagu.

“Život mora ići dalje. Upravo ovi izbori moraju biti signal za daljnji život u Mostaru, puno bolji od dosadašnjeg. Mostar ima šansu da bude primjer za druge krajeve kako su se uredili multietnički odnosi i da bude primjer zajedničkog života, a to sve zavisi o ljudima koji su na listama”, kazao je Oručević na kraju.

Lokalni izbori u Mostaru, prvi u ovom bosanskohercegovačkom gradu nakon 12 godina, bit će održani 20. decembra ove godine. Tada bi Mostar trebao dobiti novo Gradsko vijeće.

Pročitajte...