KUD-u “Puračić” nagrada žirija na dječijem festivalu u Sariyeru (FOTO)

Mladi KUD-a Puračić dobili su brojne pohvale kako od organizatora, tako i od ostalih učesnika festivala

Kulturno umjetničko društvo “Puračić“ je od 16-25. aprila uzelo učešće na 15. međunarodnom dječijem festivalu folklora u istanbulskoj općini Sariyer. Na festivalu je učestvovao dječiji folklorni ansambl starosti od 7-14 godina od  24 djece uz šest odraslih pratilaca.

Festival je bio veoma sadržajan, počevši od brojnih nastupa u Sariyeru i drugim dijelovima Istanbula. Tokom Festivala održana je i četvrta po redu Međunarodna dječija skupština u čijem radu su učešće uzeli predstavnici svih 18 ansambala koji su dolazili iz 10 različitih država Evrope i Azije, a na skupštini je donesena Četvrta međunarodna deklaracija dječije skupštine .

Dječiji folklorni ansambl  KUD-a “Puračić”  je na takmičarskom Gala koncertu, između 18 ansambla iz 10 država, dobio  nagradu stručnog žirija kojeg je sačinjavalo preko 20 nezavisnih stručnjaka za folklor sa turskih univerziteta, direktor CIOFF-a Turske i predstavnici drugih internacionalnih folklornih asocijacija.

Takođe su mladi KUD-a Puračić dobili brojne pohvale kako od organizatora, tako i od ostalih učesnika festivala. Rezultat je ovo, kako kažu iz KUD-a Puračić “intenzivnih petomjesečnih priprema dječijeg ansambla, uigravanja folklornih koreografija, priprema kvalitetnih muzičkih matrica i dopune sa folklornom opremom, da bi se “mališani” (kako ih oni zovu) u najljepšem svjetlu predstavili na ovom velikom dječijem festivalu.”

Predstavnike KUD-a Puračić primio je i guverner distrikta Sariyer Gürsoy Osman Bilgin te načelnik općine Sariyer Şükrü Genç, a tokom festivala upriličeni su sastanci sa učesnicima festivala, predstavnicima grada Istanbula, direktorom CIOFF Turske gospodinom Savasem Tugsavulom i dr.

Domaćini su se potrudil da učesnicima, njih oko 500, boravak u Istanbulu učine što prijatnijim, tako da su uz obavezni dio programa organizovali posjete znamenitostima: Dolmabašče palači, krstarenje Bosforom i ručak i zabavu na brodu, cjelodnevno uživanje u dječijem zabavnom parku “Isfanbul Theme Park”, posjetu i program u velikim tržnim centrima “Istiniye park” i “Vadistanbul”, kao i brojne druge zabavne aktivnosti u kampusu “Sarıyer Belediyesi Kilyos Sosyal Tesisleri”, gdje su bili smješteni svi učesnici festivala.

Bila je ovo još jedna veoma uspješna i  nezaboravna turneja na kojoj je KUD Puračić dostojno predstavljao državu Bosni i Hercegovinu, Tuzlanski kanton, općinu Lukavac i svoj Puračić. Uprkos dobijenim priznanjima ostaje gorak ukus zbog izostanka podrške od strane vlasti ovim svojevrsnim kulturnim ambasadorima.

Naravno kako smo to i naučili, KUD “Puračić” nastavlja svoje aktivnosti u planu su novi projekti, nova gostovanja i nove aktivnosti na svim poljima kulture, kaže se u saopćenju iz ovog kulturno-umjetničkog društva.

Pročitajte...