Lagumdžija: Ovo je rat između dva viđenja budućnosti svijeta (VIDEO)

Ovo je rat između dva viđenja budućnosti svijeta: društva zajedničkih vrijednosti i podijeljenih društava. To je ono čemu se sudilo u Hagu – izjavio je danas u Bakuu, komentirajući terorističke napade na dvije džamije na Novom Zelandu, Zlatko Lagumdžija, član Upravnog odbora Međunarodnog centra Nizami Ganjavi, organizatora Sedmog globalnog Baku foruma, javlja izvještač Fene iz glavnog grada Azerbejdžana.

Lagumdžija je u razgovoru s bh. novinarima naveo da je danas, prije panela o Balkanu, na Forumu održan panel o Bliskom istoku.

– Kad čujete razgovore o Bliskom istoku i potragu za nekim mirovnim rješenjima, a to nije više samo pitanje Izraela i Palestine, vidite koliko su naši problemi smiješno jednostavni imajući u vidu šta se dešava u drugim dijelovima svijeta – kazao je.

Po njegovim riječima, populizam u Evropi je rak rana 21. vijeka, “a nama se ne može dogoditi ništa gore od onog što se dešavalo od 1992. do 1995. godine, dok čitav svijet mora da shvati da ono što se nama tada dešavalo, može da se dogodi bilo kome u svijetu”.

Naveo je da je Novi Zeland jedna uređena zemlja, zemlja sa velikim prirodnim resursima, daleko od svakog svjetskog problema, bez obzira da li se radi o klimatskim promjenama, nuklearnoj prijetnji ili vjerskom i međunacionalnom nasilju. To je zemlja u kojoj živi više od 200 naroda, simbol uspješnosti, razumnih ljudi…

– Ali danas, kad sam vidio tog Brentona, ko god da je on, čim god da je bio omađijan, to je potpuno isti mentalni sklop koji je nas ubijao u BiH od 1992. do 1995. godine, kao što sam 2001. u Ujedinjenim narodima, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, poslije napada 11. septembra rekao da su Radovan Karadžić i Bin Laden dvije strane istog novčića. A to je ubijanje ljudi koji su drugačiji – kaže Lagumdžija.

U Novom Zelandu se, kaže, u stvari desio Brejvik, kao u Norveškoj, a pokazalo se da i najuređenija društva ne mogu pobjeći od pošasti koja je rak rana čitave planete.

– Zato je moja poruka jednostavna. Nema mjesta na svijetu na kojem možeš otići i naći svoju sreću uvjeren da si došao u obećanu zemlju. A obećana zemlja može biti prostor na kojem ti živiš. Ovo treba da nas osvijesti, da nemaš gdje otići, da probaš tamo gdje živiš napraviti bolji dio svijeta. Ovo nije rat između ljevice i desnice, kršćanstva i islama, muslimana i Jevreja, ovo je rat između dva viđenja budućnosti svijeta: društva zajedničkih vrijednosti i podijeljenih društava. To je ono čemu se sudilo u Hagu. To je potpuno isti mentalni sklop, od Karadžića preko Bin Ladena, Brejvika, Brentona… Sve je to ista pošast. Možemo se boriti samo zajedničkim radom, zajedničkim liderstvom, društvom zajedničkih vrijednosti – poručio je Lagumdžija.

Pročitajte...