Lekić: Dodik govori šta Vučić suflira

Milorad Dodik, po uobičajenoj praksi, destabilizira Bosnu i Hercegovinu, kao što je uobičajeno da Aleksandar Vučić sebi daje ulogu onoga koji gasi požar, rekao je za Antenu M ugledni beogradski novinar Slaviša Lekić, koji je izjavu bivšeg predsjednika Republike Srpske i aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će od danas blokirati rad Predsjedništva BiH i da na proljeće naredne godine Bosne i Hercegovine neće ni biti ako se, kako je rekao, zemlja ne vrati na dejtonske pozicije, okarakterizirao kao gaf za dnevnu upotrebu.

– Aleksandar Vučić kontrolira Milorada Dodika, crnogorske opozicionare iz prosrpskih partija – rekao je Lekić.

On je podsjetio da je prije nekoliko godina, tokom aneksije Krima, Dodik planirao secesiju Republike Srpske, što je Vučić stopirao jednim telefonskim pozivom.

– Milorad Dodik je u Vučićevim „šapama“ i ono što Vučić odluči, to će biti provedeno i tu nema nikakve „igranke“, tako da će i ovaj Dodikov gaf poslužiti za dnevnu upotrebu – rekao je Lekić.

 

Lekić se osvrnuo i na Dodikovu izjavu da će najavljeni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s predstavnicima Srba iz regiona iskoristiti da mu kaže da su Srbi, navodno, napadnuti u svim zemljama regiona.

Odnos dva srpska, prekodrinska političara Lekić vidi kao odnos trbuhozborca i drvene lutke.

– Dodik će govoriti ono što mu Vučić prethodno proslijedi – tvrdi Lekić.
Vučićeva manipulacija

On smatra da Vučić manipulira najbližim saradnicima i „svojim ljudima“ iz regiona, dežurnim Srbima, „poštenim Albancima i muslimanima“, kao što je to nekada radio Milošević.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sastanak s predstavnicima Srba iz regiona na koji su pozvani: predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac i predstavnici prosrpske opozicije iz Crne Gore zakazao za subotu, 15. februar.

(RTVTK/Avaz)