Ljekari podnose otkaze, vanredna sjednica Skupštine TK zakazana za petak

Situaciju u pogledu štrajka ljekara u Tuzlanskom kantonu razmatrao je juče Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona na vanrednom sastanku  u proširenom sastavu. Jedan od zaključaka Kolegija je održavanje sjednice Skupštine hitnog karaktera u petak. Dan prije održavanja sjednice, Kolegij će se se ponovo sastati. Vlada i Skupština pokušavaju pronaći način kako, u skladu sa Zakonom, dati valjan odgovor, na zahtjeve sindikata koji nije reprezentativan. I dalje je sporna zakonska barijera koja onemogućava davanje reprezentativnosti sindikatu u štrajku. Kantonalni sud u Tuzli već je dva puta oborio rješenja o reprezentativnosti koja je kantonalna vlada bila dodijelila Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK. Predsjednik Štrajkačkog odbora, Admir Suljić u telefonskom razgovoru nam je kazao da su njegove kolege, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, počeli masovno podnositi otkaze.

Ljekari su otkaze potpisali sa otkaznim rokom od 14 dana. Najviše ih je potpisalo u Srebreniku, Doboj istoku i Gradačcu. Danas se očekuju novi otkazi u preostalim općinama Tuzlanskog kantona.

Također, za srijedu, 27. juna, zakazana je redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, odlučeno  je na jučerašnjoj redovnoj sjednici Kolegija Skupštine TK.Poslanici u Skupštini  razmatrat će 17 tačaka dnevnog reda – 7 zakona, Prostorni plan područja obilježja dijela slivnog područja akumulacije Modrac od 2016. do 2036. godine, te analitičko informativni akti koje Skupština razmatra shodno svom godišnjem Programu rada.

Pročitajte...