Ljekari u TK potpisuju otkaze

U svih 14 javnih zdravstvenih ustanova počelo je potpisivanje otkaza doktora. Prema spisku sindikata koji je napravljen ranije, više od 600 doktora obavezalo se da će, svako za sebe, potpisati otkaz o radu.

Razlog za ove radikalne mjere je izostanak dogovora s Vladom TK oko potpisivanja kolektivnog ugovora za doktore i nepriznavanje reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, koji broji ukupno 1.020 doktora od ukupno 1.119 koliko ih radi na području kantona.
– Doktori će potpisane otkaze predavati svako svojoj sindikalnoj organizaciji. Potom će svi ti otkazi, do kraja sedmice, biti predati na protokol svake zdravstvene ustanove – pojasnio je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora.
On pojašnjava da je ovo prva faza, dakle u skladu s ugovorm o radu svako mora dati za sebe, jer zakon ne poznaje insitut kolektivnog otkaza.
– Sada imamo proceduralni problem, jer imamo dosta kolega na godišnjim odmorima. Oni moraju poštom poslati svoje otkaze. Cilj nam je da doktori u svim ustanovama istovremeno predaju dokumentaciju – pojašnjava Suljić.
On navodi da na zajedničkom spisku sindikata koji je napravljen ima više od 600 imena doktora, koji su najavili otkaze, ali da očekuje da otkaz ugovora o radu daju i neki doktori koji nisu na spisku.
U posljednjih nekoliko dana nije bilo kontakta Strukovnog sindikata doktora i Vlade TK, a u sindikatu navode da se nadaju sazivanju hitne sjednice Skupštine TK na temu problema u zdravstvu.

faktor.ba

 

Pročitajte...