Lukavac: U toku brojni infrastrukturni projekti

U Lukavcu je u toku veliki broj infrastrukturnih projekata. Projekat odvodnje otpadnih voda, uređenje korita rijeka, rješavanje problema snadbijevanja pitkom vodom, samo su neki od prioritetnih projekata Općine Lukavac, koji trebaju biti realizovani u narednom periodu.

Općina Lukavac je u proteklom periodu postala je jedno veliko gradilište u okviru čega se realizuje veliki broj infrastrukturnih projekata. U toku je implementacija projekata u vrijednosti od oko 13 miliona maraka, potvrdio je načelnik ove općine Edin Delić.

– Upravo smo završili uređenje korita rijeke Jale, pripremamo da u narednoj godini uredimo i korito Spreče u dijelu od ušća Jale do Puračićkog mosta. To su veliki infrastrukturni projekti. Pripremamo se jako intenzivno za rješavanju konačnog vodosnadbijevanja pitkom vodom u gradu Lukavcu i očekujem da ćemo ukoliko bude podrške Općinskog vijeća u naredne 2-3 godine i to riješiti, kazao je Delić.

Oko 1,5 miliona maraka vrijednost je projekata koji se trenutno provode na održavanju cesta na području Lukavca, ističe Delić.

– Negdje oko milion treba da krene izgradnja rasvjete po mjesnim zajednicama. Širimo zonu gradsku, šetalište. Strašno puno stvari je u zamahu, istakao je.

Jedan od najvećih problema za ovu Općinu jeste činjenica da lukavački GIKIL radi u otežanim uslovima. Načelnik Delić smatra da je ovaj gigant pravno-formalno doveden u nelegitiman status bez okolinske dozvole. Okolinsku dozvolu GIKIL je izgubio prije više od dvije godine, te je neophodno da se u rješavanje ovog problema uključe Parlament i Vlada FBIH, dodaje Delić.

– Moramo se posvetiti tom problemu u punom kapacitetu. To je teška situacija za Lukavac. Kada se izračuna da GIKIL ima oko 1000 zapsolenih, da u toj kompaniji 6.500 do 7000. hiljada ljudi radi sa područja Lukavca. Dakle, svaki 6, ili 7 ručak koji se servira u našem Gradu zarađen je u GIKIL-u. Mi kao lokalna administracija moramo biti odgovorni prema toj činjenci, i mi se stavljamo na raspolaganje rukovodstvu GIKIL-a da pomognemo u svemu što možemo, naglasio je načelnik Delić.

Uprava GIKIL-a u maju ove godine uputila je inicijativu prema Vladi Federacije BiH kojom se traži omogućavanje poslovanja po osnovu zahtjeva iz prethodne okolinske dozvole. S obzirom da Kompanija prolazi kroz mnogobrojne promjene, inicijativom je obrazložena potreba da se GIKIL-u omogući rad na dvije godine po staroj okolinskoj dozvoli, dok će novi zahtjev za izdavanje ove dozvole biti predat već krajem augusta, ističu iz ove kompanije navodeći da bi svaka druga odluka koja bi vodila gašenju fabrika imala nesagledive ekonomske posljedice ne samo po općinu Lukavac i Tuzlanski kanton, nego i po Federaciju i Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

(RTVTK)

Pročitajte...