Mahmutbegović: Prijedor mora biti dio kolektivnog sjećanja naše civilizacije

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je iskrene izraze saučešća porodicama svih prijedorskih žrtava, navodeći da Prijedor jeste dio našeg, ali, također, mora biti dio kolektivnog sjećanja naše civilizacije.

– Juli je jedan od najtužnijih mjeseci, u kojem svakodnevno obilježavamo zločine nad Bošnjacima širom naše zemlje. Obilježili smo ovih dana 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, godišnjicu zločina nad Bošnjacima Bugojna, Stoca, užasnog masakra u Biljanima kod Ključa, gdje je među žrtvama bila i jedna beba. Sjećamo se Višegrada i ‘Žive lomače’, žrtava masovnih silovanja… Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na prostoru Evrope, ako ne i svijeta, u kojoj se i 25 godina nakon agresije i genocida održavaju kolektivne dženaze u kojoj ukopavamo svoje najbliže, ili i dalje tragamo za njihovim kostima u masovnim grobnicama, kao što je Tomašica, upravo u Prijedoru – kazala je Mahmutbegović.

Strašna činjenica o više od tri hiljade ubijenih građana Prijedora, koji su, dodala je Mahmutbegović, ubijani na kućnom pragu ili odvođeni u logore, šest ubijenih sinova majke Have Tatarević, 102 ubijene djece, Tomašica kao najveća masovna grobnica u Evropi, na najdirektniji način potvrđuju stav žrtava da se ovdje dogodio – genocid.

– Kao što se genocid desio i u Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Sanskom Mostu, Ključu, Foči, Višegradu…Nauka je jasna, planirano je i organizirano sistematsko izvršenje svih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a posebno zločina protiv mira i zločina genocida, a u namjeri potpunog uništenja Republike BiH, kao države, i genocida nad Bošnjacima, pripadnicima nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve – navela je Mahmutbegović.

Dodala je da se danas sjećamo žrtava Prijedora, kao što se sjećamo svake nevine žrtve u Bosni i Hercegovini, bez obzira na nacionalnost – kako bismo poručili nikada više!

– Nikada više ubijena djeca, nikada više uplakane majke, nikada više ubijene cijele generacije i porodice, zbrisana kompletna sela… – poručila je Mahmutbegović.

Svjedok Holokausta Primo Levi, podsjetila je potpredsjednica Federacije BiH, kazao je: „Jednom se dogodilo, što znači da se može dogoditi ponovno. To je bit onoga što trebamo reći“.

– Naša dužnost je da upozoravamo na ovu istinu, i da pamtimo. Zato Prijedor jeste dio našeg, ali, također, mora biti dio kolektivnog sjećanja naše civilizacije – zaključila je Mahmutbegović, saopćeno je iz njenog kabineta.

Na platou Memorijalnog centra “Kamičani“ u Kozarcu danas će biti održana kolektivna dženaza i ukop nevinih žrtava ratnih zločina u Prijedoru.

Svoj vječni smiraj danas će naći pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene: Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić i Esad Garibović, te šesta žrtva, Enes Denić, koji je pronađen na lokalitetu Jablanica-Prosara, u općini Bosanska Gradiška.
(RTVTK/FENA)

Pročitajte...