Mahmutović: Bošnjaci zatražili brisanje smrtne kazne iz Ustava RS-a

Dopredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) iz reda bošnjačkog naroda Dževad Mahmutović potvrdio je danas za Fenu da su pokrenuli ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2 Ustava RS-a, koji se tiče smrtne kazne.

– Gotovo smo sigurni da će taj zahtjev biti uvažen tako da će biti brisana smrtna kazna iz Ustava RS – rekao je Mahmutović.

Podsjetio je da je Protokolom 13, uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, zatraženo da se ukine smrtna kazna u svim okolnostima.

Ocijenio je da su bile neosnovane optužbe srpskih predstavnika vlasti u tom bh.entitetu da bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a nisu željeli ukidanje smrtne kazne u Ustavu RS-a, odnosno usvajanje 29 amandmana na Ustav RS-a, a među tim amandmanima je i onaj o ukidanju smrtne kazne.

– Sada imamo mišljenje Evopske komisije o spremnosti BiH za pristupanje EU u kojem piše da se smrtna kazna mora ukinuti kako bi BiH počela pregovore – rekao je Mahmutović za Fenu.

U Ustavu RS-a nalazi se provizija o smrtnoj kazni, iako se ona praktično ne može izvršiti, jer je to zabranjeno zakonima koji su na snazi.

Pročitajte...