Majke Srebrenice obilaze mjesta stradanja ubijenih Bošnjaka

Članice Udruženja Srebreničke majke u saradnji s ostalim udruženjima preživjelih žrtava genocida, obilaze mjesta masovnih ubistava Bošnjaka i odaju počast nevino ubjenima u julu ‘95. godine. Majke i žene Srebrenice okupile su se ispred Čaršijske džamije, zatim pješačenjem došle do zgrade Osnovnog suda u Srebrenici, a zatim ispred stare policijske stanice u Srebrenici , gdje su položile cvijeće i proučile fatihu.

Majke i žene Srebrenice jutros su posjetile zgradu “Elektroprijenosa” poznatiju kao “Bijela kuća” u Potočarima, u koju su dovođeni i ubijani zarobljeni bošnjački muškarci.

Planiran je i obilazak Zemljoradničke zadruge u selu Kravica, gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, ubile više od 1.000 Bošnjaka. Posjetit će i mjesto masovinih ubistava u Pilici, Orahovici, Petkovcu, Branjevu, Orahovcu, Kozluku i Novoj Kasabi.

Obilazak mjesta stradanja ubijenih Bošnjaka organiziran je dva dana nakon komemorativnog skupa u Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari, gdje je ove godine smiraj našlo 19 identificirana žrtva genocida.

Pročitajte...