Majke Srebrenice uputile poziv ambasadama: Utječite na Grujičića

Udruženja Srebreničanki očekuju od predstavnika ambasada zemalja članica Vijeća za implementaciju mira da u skladu s njihovim mandatom, stanu u zaštitu žrtava i povratnika te doprinesu uspostavljanju mira i sigurnosti u Srebrenici, gdje je počinjen najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

– Posebnu pažnju skrećemo i ambasadama zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) na narušenu sigurnosnu situaciju u Srebrenicu, s obzirom na njihov mandat i obaveze proistekle iz Dejtonskog sporazuma, u vezi s provođenjem mira i zaštitom povratnika i žrtava genocida. Tražimo od ambasadora članica Vijeća za implementaciju mira, s izuzećem Ruske Federacije, da otkažu gostoprimstvo načelniku Mladenu Grujičiću u svojim ambasadama; kao i da otkažu sve posjete i saradnju s općinskim institucijama Srebrenice sve dok se ne promijeni odnos lokalnih vlasti Srebrenice prema povratnicima i žrtvama genocida – citat je iz saopćenja udruženja Srebreničanki.

Sigurnosna situacija i međunacionalni odnosi u Srebrenici trajno su narušeni od događaja 6. januara koji su kulminirali povorkom gradskim ulicama praćenom upotrebom vatrenog oružja i pjevanjem četničkih pjesama, kao i odlaganjem svinjskog otpada u blizini Fabrike akumulatora i Memorijalnog centra u Potočarima.

Posebnu odgovornost snose lokalne vlasti, na čelu s načelnikom Mladenom Grujičićem. Umjesto da doprinesu smirivanju tenzija i uspostavljanju povjerenja, lokalne institucije su zdušno i otvoreno, u svojstvu političkog pokrovitelja, podržale kampanju zastrašivanja i narušavanja povjerenja.

Posebno je monstruozna kampanja koju predstavnici nacionalističkih udruženja sa srpskim predznakom, a pod pokroviteljstvom lokalne vlasti, vode protiv bivšeg načelnika Srebrenice i preživjele žrtve genocida Ćamila Durakovića, kojem su upućene i prijetnje, saopćile su majke Srebrenice.

Nezamislivo je da u gradu u kojem je počinjen genocid vlada politika zastrašivanja i nacionalne mržnje te propagiranja ideologije i ličnosti ratnih zločinaca, presuđenih pred najvišim institucijama međunarodne pravde, navele su također.

Pročitajte...