Mali ekolozi OŠ “Kiseljak” obilježili Dječiju nedjelju

Neuobičajen prizor za uslove u kojem trenutno rade naše škole – dječija graja i puno školsko dvorište. Učenici nižih razreda Osnovne škole Kiseljak, danas su uz podršku svojih učiteljica obilježili, za njih najljepšu nedjelju u godini, nedjelju dječijih prava. Podsjetili su odrasle na potrebu da ih poštuju.

“Dječija nedjelja se obilježava početkom oktobra u cijelom svijetu,  s ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige za nas, djecu i jačanja odgovornosti svih onih koji brinu  o zaštiti djece. Svako dijete ima pravo da se igra, da se zabavlja, da se smije. Ima pravo na hranu, piće, na učenje…” podsjećaju nas učenici Osnovne škole “Kiseljak” Ena Palavrić i Amer Žigić.

Nastava u ovoj Osnovnoj školi odvija se bez problema. Mjere koje su  poduzete, dobra saradnja s roditeljima, odgovornost učenika i nastavnika dali su rezultate. Do sada nisu imali učenika zaraženih korona-virusom. Nažalost, sve vannastavne aktivnosti su redukovane, pa su zato učiteljice, u okviru redovne nastave, pronašle prostor za kreativno izražavanje učenika.

“Danas, na ovoj aktivnosti, kada obilježavamo dječija prava kroz razvijanje ekološke svijesti, imaju priliku da pokažu svoju kreativnosti i oni su se jako obradovali ovakvim aktivnostima” kaže učiteljica Jelena Spasojević.

Direktorica Škole Emina Muminović ističe da su tokom ove sedmice upriličene brojne aktivnosti.

“Imali smo literarni natječaj, izložbu likovnih radova. Danas ćemo imati ekosekciju, izradu letaka o pravima i dužnostima djeteta. Zašto ekoakcija kao vrhunac, jer djeca imaju pravo da žive u zdravom okolišu i mi se trudimo da kod djece razvijemo tu ekološku svijest. Trudimo se da  ih podučimo da ono  što nauče u školi to primjenjuju u svakodnevnom životu” kaže direktorica Muminović.

U školskom dvorištu učenici i njihovi učitelji danas su sadili drveće i cvijeće, te tako uljepšali školski ekopark. Za ovakvo obilježavanje Dana dječije nedjelje podrška je stigla od Kantonalnog saveza Eko-zeleni, koji je donirao sadnice.

“Na ovaj način razvijamo ekološki aktivizam, odnosno ekološki patriotizam i ljubav prema prirodi. Danas kada vidimo, kad djeca zasade jedno drvo, spuste sadnicu u zemlju, zalijemo na kraju sadnicu, to je praktična aktivnost u okviru nastave prirode i društva. Treba nam što više praktičnih ekoloških aktivnosti “ kaže predsjednik Saveza Muhamed Omerović.

Podršku obilježavanju Dječije nedjelje u Osnovnoj školi Kiseljak pružilo je i Ministarstvo za rad,  socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...