Malinari Podrinja očekuju rekordne prinose, nadaju se dobroj otkupnoj cijeni

Malinari s područja Bratunca, Milića i Srebrenice očekuju da otkupna cijena maline za 2018. godinu neće biti ispod cijene koja je bila tokom prošle godine.

Predsjednik Udruženja proizvođača malina Vilamet Ljubišu Alempića kaže da je ove godine berba maline počela veoma rano te da se nikada dosad nije desilo da počne prije početka juna.

-Što se tiče kvaliteta maline veoma je dobar, očekujemo ove godine rekordne prinose kada je u pitanju naša regija – naveo je Alempić.

Srebrenčanin Adnan Merdžić dvanaest godina se bavi proizvodnjom maline zajedno sa svojom porodicom te ima pet duluma zasađenih malina.

U izjavu za Fenu je rekao da ove godine očekuje dobru berbu i dobar kvalitet roda.

– Kada je cijena u pitanju to još ne znamo, i to zavisi od otkupljivača. Ispod dvije marke po kilogramu maline mi nemamo računa da radimo. Dvije marke je neka solidna cijena. Ali vidjećemo kako će biti – ističe Merdžić.

Dodaje da on i njegova porodica mnogo ulažu u poljoprivredu, svaki dan im je radni, a uspijevaju sve svoje proizvode prodati.

– Ne tražim ni od koga finansijsku pomoć, jer mi sami sebi novac zarađujemo. Treba nam agronom koji će nas uputiti kako da proizvedemo što kavalitetniji proizvod – naglasio je Merdžić.

Poljoprivrednik Abdulkadir Bećirović iz Slatine zasadio je pola duluma maline i ove godine je prva berba. U izjavi za Fenu navodi da stanovnici tog kraja imaju problem sa snabdjevanjem vodom i neadekvatnim putem do sela.

– Berba maline i kvalitet za sad je dobar, zadovoljan sam. Ipak sve će zavisiti od otkupne cijene. Najveći problem je vodosnabdijevanje, naročito u toku ljeta kad je i najviše potrebna voda – istakao je.

Pročitajte...