Međunarodni dan babica

Jedan od najljepših i najvažnijih trenutaka u životu žene je onaj kada na svijet donosi novi život. Za žene koje se nalaze u bolovima i strahu jako je bitna desna ruka ljekara odnosno ruka babice  tokom poroda.

“Biti babica je nešto najljepše, najhumanije i najodgovornije zanimanje. Biti babica je jako lijep i jako stresan posao. Babica je ta koja zajedno sa ljekarom prva dočeka novorođenče. Vidi ga prva, čak i prije majke . Prva ga pomiliuje, obradi pa tek onda ga stavlja majci na grudi. Znači to je osoba koja je jako prisna, emocionalna i treba da bude stručna da bi obavljala ovaj posao. Ovaj posao mora se voljeti ne može svako biti babica. Mora se voljeti i imati ljubavi za ovaj posao.” – Eldina Husić, odgovorna sestra Klinike za ginekologiju i akušerstvo

Prema istraživanjima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije babice koje su obrazovane i kvalifikovane po međunarodnim standardima mogu osigurati 87% usluga koje su potrebne majkama i novorođenčadi.

“Nama babicama, akušerke su one koje završe srednju medicinsku školu . Mi želimo da nam se otvori  odsjek da je diplomirana babica i to je naša vizija nas svih babica. Želim svim babica i onima koji to žele da postanu da imaju vjeru, odlučnost i ljubav oprema tom poslu i onda će u tome i uspjeti.” – Eldina Husić, odgovorna sestra Klinike za ginekologiju i akušerstvo

Žene koje imaju neprestanu njegu babica prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije imaju 24% smanjenje prijevremenog rođenja, 16% manju vjerovatnoću gubitka bebe, te veći stepen zadovoljstva iskustvom rođenja.

 

 

Pročitajte...