Medresa okupila srednjoškolce na 11. Tuzlanskom ljetnom institutu

Ukupno 198 učenika tuzlanskih srednjih škola učestvuje na Tuzlanskom ljetnom institutu čiji je domaćin Behrambegova medresa, a organizaotor Inicijativa za lokalni razvoj u BiH. Ove godine pohađaju časove programiranja. A među predavačima su i neki od polaznika ranijih kurseva ovog Instituta.

novinar Azra Mešić

Ovo je 11. godina otkako Inicijativa za lokalni razvoj u BIH organizuje Tuzlanski ljetni institut u kome učestvuju srednjoškolci. Ranije su učili strane jezike, a ove godine uče nekoliko različitih programskih jezika, jer su takva znanja najtraženije na tržištu rada kažu organizatori.

– IT sektor treba puno, puna radnika. Nema dosta. I svake godine ima manje djece ovdje, kaže za RTVTK Christopher Bragdon, izvršni direktor BILD-a.

Za radionice su se učenici prijavljivali individualno, a tradicionalno ih je najviše iz Behram-begove medrese i Gimnazije Katoličkog školskog centra.

– Naši učenici imaju odličnu priliku za edukaciju. Prije svega tu mislimo na IT sektor koji je danas vrlo aktualan i mi smo to prepoznali kao vrlo važno. Ponudili smo našim učenicima tu mogućnost tako da i oni sudjeluju. Ono što je jako bitno da je bilo i ranijih godina dosta zanimljivih radionica i iz oblasti poduzetništva, pojašnjava Žana Altumbabić, direktorica Gimnazije KŠC-a.

Radionice Ljetnog instituta unazad 10 godina prošlo je više od hiljadu učenika, kažu u Medresi koja je i ovog ljeta domaćin događaja.

– Svaki polaznik može da odabere jedan ili više aspekata kojim će se baviti. Nekada smo imali više sedmica to, a ove godine je jedna sedmica, sa nastavkom edukacije tokom godine. Radi se o jednom praktičnom podučavanju kada učenici kroz kurs nauče konkretne vještine, kaže Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Od 2010. do danas kroz obuku je prošlo i 15 današnjih trenera. Među njima i Mladen Ristić, nekadašnji gimnazijalac iz Doboja.

– Ja sam prije nekoliko godina učestvovao na dobojskom ljetnom institutu, pa sam ponovo došao u kontakt sa njima gdje sam naučio osnove programiranja. Prošle godine sam dobio svoj prvi posao i imam već jednu godinu iskustva i idem dalje, kaže on.

Edukacija ne traje dugo, ali je vrlo efikasna, kažu organizatori Tuzlanskog ljetnog instituta, naglašavajući da se većina polaznika koji su obuke iz programiranja prošli ranije, već zaposlila u sektoru informacijskih tehnologija.

Pročitajte...