Mektić i Wigemark: Situacija sa smještajem migranata mnogo bolja

Na sastanku koji su danas u Sarajevu održali ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark o migrantskoj situaciji i uspostavljanju operativne saradnje između BiH i EUROPOL-a konstatovano je da je situacija sa smještajem migranata mnogo bolja nakon što su stvoreni uslovi i pronađene adekvatne lokacije.

Mektić je istakao da je tome značajan doprinos dala i nova Vlada USK i Grad Bihać, ali je ponovio da i dalje postoje opstrukcije od predstavnika Općine Velika Kladuša.

Naglasio je da je potrebno poboljšati koordinaciju protoka migranata kroz BiH, kako bi se spriječilo da smještajni kapaciteti u USK budu pretrpani. Najavio je da će na sastanke Operativnog štaba za pitanje migracije biti pozivani predstavnici Kantona Sarajevo i USK, u kojima boravi najveći broj migranata.

Također, Mektić je informisao ambasadora Wigemarka da se čeka stvaranje tehničkih preduslova za otpočinjanje operativne saradnje i razmjene informacija sa EUROPOL-om. Izrazio je očekivanje da će uskoro biti donesena odluka o ustupanju prostora za smještaj kontakt tačke, te da će EU finansijski podržati nabavku tehničke opreme za ovu kontakt tačku, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Pročitajte...