Mektić: Ne postoji tajni plan o migrantima

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je od početka 2018. godine u BiH ušlo 5.116 migranata i do danas nije odobren nijedan zahtjev za azil. On je kazao da je to i odgovor Miloradu Dodiku koji je kazao da se pomoću migranata želi promijeniti nacionalna struktura u BiH i to je njegovo pravo da “to odvali”.

“Sve ovo o nekom tajnom planu Sarajeva, o nasaljevanju 11 hiljada migranta na području RS je najobičnija glupost i izmišljotina. To jednostavno je nemoguće da se dogodi. Neće se ni dogoditi. Ja sam na štabu danas rekao da ne želim da se od ovog štaba krije jedan jedini migrant. Imamo informaciju da pojedine države prikazuju da imaju od početka ove godine od 100 do 300 migranta. Otkudi ih onda kod nas 5.000”, rekao je Mekitć i dodao da neki politički lideri žele da migracije žele iskoriste za anarhiju, konflikt, sijanje straha – kazao je Mektić.

– Na granici je zatečeno pri nezakonitom pokušaju ulaska u BiH oko 3.300 i odvraćeni su. Izuzetno dobre rezultate je dalo upućivanje dodatnih policijskih službenika, ali se sada pritisak sa Višegrada pomakao na Gacko i Bileću – kazao je Mektić.

On je kazao da će vrlo brzo uputiti još jedan kontigent iz Policije RS-a i Brčko Distrikta Graničnoj policiji kako bi se eliminisao bilo kakav oblik masovnosti priliva migranata.

– Obavio sam razgovor sa FUP-om i još nekim agencijama i da su spremni da reaguju. Dobro je da imamo rezerve ljudi da mogu zamijeniti druge policajce ili da budu raspoređeni na druge tačke.

Mektić je govorio i o strukturi migranata navodeći da je bila najzastupljenija Sirija sa 30%, ali da se sve više povećava broj čistih ekonomskih migranata u odnosu na ove koji dolaze iz zemalja zahvaćene ratom ili drugom krizom. Sada je najviše Pakistanaca među migrantima.

– Na trećem mjestu je Iran. Imamo jedan ozibljan probleme sa Irancima. Srbija je ukinula vize državljanima Irana i sasvim legalno dolaze u Srbiju bez ikakvih problema, a nama ilegalno dolaze i idu prema zapadnoj Evropi. Srbija onda mora bez ikakvih problema da nam omogući readmisiju tih državljana jer nam ulaze iz Srbije posebno kad ih zateknemo odmah uz granicu.

Mektić je kazao da je zatražio od svih članova Operativnog štaba da se ne krije nijedan podatak, niti jedan migrant.

– Pozivam te političare umjesto da se bave migrantima da se pozabave „našim migrantima“ koji svaki dan idu prema Zapadnoj Evropi. Da bi skrenuli temu sa jada, siromaštva i korupcije bave se drugim i skreću pažnju. Ne znači im ništa što smo mi među najvećim ekonomskim migrantima u Evropi – kazao je Mektić.

On je istakao i nesrazmjer u podacima o broju migranata, koji variraju u nekoliko stotina, pa Mektić postavlja pitanje kako je onda u BiH ušlo 5.000 migranata.

Od sljedeće sedmice bit će u funkciji kasarna Ušivak gdje će smjestiti migrante.

– Nećemo dozvoliti da migranti spavaju na autobuskoj i željezničkoj stanici. Ako žele zaštitu onda moraju biti tamo gdje se odredi to mjesto i dobit će zdravstvenu zaštitu i ishranu.

vijesti.ba

Pročitajte...