Memorijalni centar “Kamičani”: Konačni smiraj za šest šehida Prijedora, ubijenih 1992. godine

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović predvodio je danas kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru “Kamičani” u Kozarcu za šest prijedorskih šehida, ubijenih 1992. godine. Na mezarju “Kamičani” ukopano je pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene te jedna pronađena na lokalitetu Jablanica-Prosara kod Bosanske Gradiške. Najmlađa žrtva koja je danas ukopana, u trenutku smrti imala je samo 19 godina. Reisu-l-ulema Kavazović kazao je na danasnjem ispracaju da je zločin u Prijedoru bio početak, a u Srebrenici je bio završni čin tog genocida nad bošnjačkim narodom.

Novinarka: Devleta Brkić

Sanel Fazlić, rođen je u Kozarcu, a danas je ukopao oca, amidžu i daidžu u Memorijalnom centru Kamičani. Ubijeni su tog kobnog augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama. Konačni smiraj našli su 28 godina poslije.

– 28 godina boli i tuge. Napokon smo dočekali. Iako je dženaza, ja ću da kažem da je dio radosti. Radosti zato što su se vratili u svoj Kozarac, znamo gdje su, jer 28 godina nismo ništa znali. Iščekivali smo svaki dan da ćemo saznati, gdje su, šta su, da se smire, kazao je Sanel.

Munira Fazlić danas je sa sinom Zlatanom ukopala svog supruga Mirsada Fazlića, koji je imao samo 28 godina kada je ubijen. Mirsad je, ističe, ubijen zajedno sa bratom Jasimom.

– Njih 10 je ubilo 250 ljudi, na jednom mjestu, i na koji način. Možda da je bio sam, ili da je Jasim bio sam, da bi bilo lakše. Ali kada znaš da imaš nekog svog pored sebe, da je teže u tom momentu ubistva, jer ne znaš kako da mu pomogneš, kroz suze je izjavila Munira.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je dženazi i ukopu šest prijedorskih žrtava u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, odakle je danas upozorio da mnogi izvršioci zločina u Prijedoru još nisu odgovarali te da svako ko je učestvovao u zločinu mora biti priveden pravdi.

-Zločin koji se dogodio u Prijedoru je sistematski, udruženi zločinački poduhvat s ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva. Taj zločin ima sve elemente genocida. Žao mi je što međunarodni i domaći sudovi ovo nisu kvalifikovali onako kako to zaista jest – genocid, dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Džaferović istakao je da se neće prestati s borbom da zločin u Prijedoru, ali i u drugim gradovima BiH, dobije tačnu pravnu kvalifikaciju.

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu danas je klanjana dženaza i obavljen ukop šest šehida Prijedora, ubijenih 1992. godine.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je u obraćanju prisutnim naglasio da se mora nastaviti govoriti istina o stravičnim zločinima u Prijedoru te učiniti sve da niko nikada ne proživi ono što su Bošnjaci proživjeli na ovim prostorima.

(RTVTK)

Pročitajte...