Memorijalni centar Srebrenica u humanitarnoj akciji za opkoljeni grad Bangui

Memorijalni centar Srebrenica uključio se u prikupljanje donacija za pomoć stanovnicima Banguija u okviru akcije organizacije Aegis Trust za ‘zračni konvoj’ koji će hranu i lijekove dostaviti stanovnicima tog, glavnog grada Centralnoafričke Republike.

– Zbog velikog interesa javnosti iz BiH, u okviru online akcija prikupljanja sredstava otvorena je i posebna stranica za podršku „Iz Srebrenice za Bangui“: VIDEO – naglašeno je.

Aegis Trust bavi se prevencijom genocida i zločinima protiv čovječnosti, s fokusom na Runadu i afrički kontinent. Zahvaljujući ranijem partnerstvu s tom organizacijom, Memorijalni centar Srebrenica se pridružio akciji prikupljanja sredstava te žrtve genocida i partneri Memorijalnog centra sudjeluju u prikupljanju donacija.

– Zahvalni smo građanima Bosne i Hercegovine posebno Memorijalnom centru Srebrenica koji je bio nosilac akcije u toj državi, u prikupljanju sredstava za dostavljanje hrane u Bangui. Važno je kad takva reakcija i podrška dolazi od ljudi, koji znaju šta znači život pod opsadom i u strahu – kazao je direktor Aegis Trusta James Smith.

Freddy Mutanguha je preživio genocid u Ruandi, a danas radi s organizacijama širom Afrike na prevenciji genocida i zločina protiv čovječnosti.

– Zahvalni smo Memorijalnom centru Srebrenica zbog svih aktivnosti koje rade na partnerstvima i saradnji širom svijeta. Cijenimo podršku svih ljudi iz BiH, koji nam se ovih dana javljaju i pomažu humanitarnu akciju za Bangui – poručio je Mutanguha.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Centralnoafrička Republika se ovih dana suočava sa eskalacijom sukoba između vladinih snaga sa sjedištem u glavnom gradu Banguiju i pobunjenika.

– Više od 250.000 je raseljeno zbog borbi koje traju od decembra 2020. godine. Nakon svrgavanja predsjednika Bozizea 2013. godine, zemlja se suočila s građanskim ratom između kršćanskih i muslimanskih milicija. U 2014. godini UN je uspostavio misiju da zaustavi nasilje, a 2019. je izabrana demokratska vlada, koja je potpisala mirovne sporazume s pobunjeničkim grupama. Međutim, nakon kratkog perioda nenasilja i obnove zemlje, Centralnoafričku Republiku su ponovno zahvatili sukobi.

Nova koalicija pobunjenika, koja je okupila grupacije, s nekada dvije zaraćene strane, preuzela je kontrolu nad rudnicima zlata i dijamanata te zauzela veliki dio zemlje, uz spremnost da zaustavi izbore u zemlji. Izbori su se ipak dogodili u decembru, ali nasilje nije prestalo. Danas se glavni grad sa više od 900.000 stanovnika nalazi u potpunoj blokadi, bez pristupa hrani i lijekovima – naglasila je Press služba Memorijalni centar Srebrenica.

Pročitajte...