Merkel: Njemačka će suditi o novoj austrijskoj vladi “po njenim djelima”

Kancelarka Angela Merkel u srijedu je upozorila austrijskog čelnika Sebastiana Kurza da će Njemačka suditi o njegovoj novoj koaliciji pod vodstvom konzervativaca s ekstremno desničarskom Slobodarskom strankom (FPOe) po njenim djelima.

Sastanak je održan u jeku napetosti između čelnika dvije vlade oko migracije.

U svom bivšem položaju antiimigracijskog ministra vanjskih poslova, Kurz je kritikovao njemačku kancelarku  zbog njenog liberalnog stava prema izbjeglicama na vrhuncu izbjegličke krize u 2015.

– Sudit ćemo o vama po vašim djelima – poručila je Merkel Kurzu na zajedničkoj konferenciji za novinare s 31-godišnjim šefom vlade, koji je u prvoj posjeti Berlinu otkako je imenovan za austrijskog kancelara u decembru.

Čelnik austrijske konzervativne Narodne stranke, Kurz, opisao je svoju novu vladu u Beču s antiimigrantskom FPOe kao “stabilnu”.

Kurz se obratio novinarima nakon razgovora s Merkel koji su trajali duže nego što se očekivalo u njenom berlinskom uredu, i koji su se dotakli tema migracije, austrijske pravne akcije  protiv novih njemačkih cestarina, kao i o borbi njemačke kancelarke da formira novu koalicijsku vladu.

Merkel i Kutrz usuglasili su se da poduzmu mjere na suzbijanju ilegalne migracije u Evropu, jačaju graničnu sigurnost i da zajednički grade, kako ju je njemačka čelnica nazvala, “snažnu i sigurnu” Evropsku uniju.

– Uvjeren sam da je pogrešno ako trgovci ljudima odlučuju o tome ko će ući u Evropsku uniju – izjavio je Kurz, najmlađi evropski šef vlade, prenosi dpa.

(RTVTK/FENA) B.D.

Pročitajte...