Milićević: Vlada FBiH ‘domaćinski’ je upravljala javnim sredstvima (VIDEO)

Dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je u razgovoru za Fenu da je Vlada Federacije BiH u protekle četiri godine „domaćinski“ i veoma odgovorno upravljala javnim sredstvima.

Kaže da su članovi Vlade zadovoljni što su se stekli uvjeti da Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2019. godinu bude usvojen u iznosu od 2.653.000.000 KM.

– Svi govore da je ovogodišnji budžet manji u odnosu na prošlogodišnji. Naime, manji je samo za dio kapitalnih investicija, što je oko 250.000.000 KM, a taj dio je vezan za dividendu od javnih preduzeća, koja je namjenski prikupljena i usmjerena na poseban projektni račun za infrastrukturne projekte pogotovo za putnu infrastrukturu. Ta sredstva su sada prebačena na projektni račun i još uvijek nisu potrošena, a Vlada je utvrdila program trošenja tih sredstava – kazala je Milićević.

S obzirom da navedena sredstva nisu implementirana, ističe da nije bilo potrebe prikupljanja dodatnih sredstava.

– Iz tih razloga je ovogodišnji proračun samo po toj osnovi manji – sve ostale kategorije prihoda, poreznih prihoda su veće nego prošle godine. Također smo pokušavali da zadržimo troškove odnosno tu našu opredjeljenost kontrole javne potrošnje, koja se prepoznaje u ovoj godini – pojašnjava Milićević.

Govoreći o izdvajanjima za plaće, u okviru čega se spominju povećanja, podsjetila je kako je u Vladi stalno pregovarano sa Sindikatom državnih službenika, te su potpisivani sporazumi o prihvatanju ili neprihvatanju smanjenja osnovice iz 2013. i 2014. godine (po odluci Vlade iz ranijih godina).

– To neopravdano smanjivanje osnovice sa 330 na 315 KM izazvalo je lavinu tužbi uposlenika. Mogu reći da je to s pravom bilo i mi smo došli u situaciju da smo imali više od 80 miliona tužbi iz radnih odnosa. Onog trenutka kada proračun Federacije ne bude u akumuliranom deficitu rekli smo da smo spremni pričati sa sindikatom i vratiti tu osnovicu. Znači, plaće nisu povećane, nego su samo vraćene na nivo kako je to bilo regulirano 2013. godine. To znači da smo po tom osnovu stekli uvjete. U proračunu FBiH imamo akumulirani suficit – naglasila je Milićević.

Potcrtava da „koliko god se pričalo o državnim službenicima u negativnom kontekstu“, da Vlada ne bi bila uspješna da nisu uspješni ljudi koji rade uz Vladu i za Vladu.

– U ovom trenutku prepoznajemo u okviru mogućih sredstava dio koji se odnosi na transfere prema drugima. Imamo povećanje obaveza prema mirovinskom za dio boračke populacije. U proračunu je prepoznatljivo i to da smo prošle godine imali smanjenje ukupnog duga , a nemamo povećano ni zaduženje za ovu godinu – poručila je u razgovoru za Fenu dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Pročitajte...