Ministar Muratović organizovao prijem za Kadu Delić Selimović

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona, Zlatan Muratović, upriličio je prijem za nekadašnju sjajnu bosanskohercegovačkoj atletičarku i olimpijku Kadu Delić Selimović.

Kada je danas praktično alfa i omega AK Sloboda Tehnograd iz Tuzle ali i direktorica Specijalne olimpijade BiH.

Specijalna olimpijada BiH je akreditovani član Europske specijalne olimpijade koja broji 57 članica euroazijske regije, a za projekte inkluzije djece sa posebnim potrebama donijela je našoj državi dva velika projekta Evropske unije, od kojih je jedan ERASMUS+ a drugi je projekat EU i Norveškog fonda u okviru kojeg je samo 9 organizacija dobilo sredstva ukupne vrijednosti  1,2 miliona eura. Specijalnoj olimpijadi BiH je dodijeljeno 111.433 eura.

Pored ova dva projekta uspjeli su ostvariti saradnju i kroz trogodišnji projekat UNICEF-a kojeg finansira fondacija Lucy Meyer koja je globalni ambasador UNICEF-a.  Strateški plan 2021-2024 usmjeren je na inkluziju u sportu, te je bilo govora i o projektu “Mladi sportaši” koji obuhvata djecu od 2-7 godina.

Kada Delić Selimović je upoznala ministra i sa aktivnosti u AK Sloboda Tehnograd, te je istakla značaj programa Svjetske atletske federacije „Dječija atletika“ kojeg upravo provodi AK Sloboda Tehnograd kao nosilac razvoja atletskog sporta na području kantona.

Ministar je izrazio podršku projektima kojima se na najbolji mogući način promoviše kanton i država, te se složio da posebno u današnje vrijeme kada je zdravlje djece dodatno ugroženo treba podržati svaki projekat koji doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti, što projekat „Dječija atletika“ svakako jeste.

Na kraju je upućen poziv ministru da zajedno sa ministrima zdravstva, obrazovanja i nauke, rada, socijalne politike i povratka prisustvuju Porodičnom zdravstvenom forumu kojeg finansira UNICEF , a koji se održava u Tuzli ove sedmice.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno