MKCK – Podsjećanje na važnost pronalaska nestalih osoba

Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK), zajedno sa 27 organizacija iz strukture Društva Crvenog križa BiH i 41 udruženjem porodica nestalih osoba, danas obilježava Međunarodni dan nestalih kampanjom simboličnog naziva „Gdje je?“.

Volonteri Crvenog križa su građanima širom zemlje dijelili zaštitne maske sa natpisom „Gdje je?“, kako bi skrenuli pažnju na važnost pronalaska više od 7.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale usljed rata u Bosni i Hercegovini. Građani su pozvani da putem društvenih mreža izraze solidarnost sa porodicama nestalih kroz objavu fotografija sa podjeljenim maskama.

– Našoj kampanji su se pridružili i mnogobrojni ambasadori i predstavnici međunarodne zajednice. Zajedno sa porodicama nestalih i volonterima Crvenog krsta/križa su kroz kratki video zapis poslali zajedničku poruku nadležnim da porodicama odgovore na ključno pitanje koje ih prati već 25 godina: Gdje su naši najmiliji? Po međunarodnom i domaćem pravu, države imaju obavezu da odgovore na to pitanje – izjavio je šef delegacije MKCK-a u Sarajevu Elmir Camić.

MKCK blisko sarađuje sa više od 40 udruženja porodica širom BiH i podržava ih kroz projekte psihosocijalne podrške. Samo u zadnje tri godine je preko 10. 000 članova porodica imalo direktne koristi od takvih projekata. Camić dodaje da je MKCK do sada odobrio i 16 stipendija za doktorske i master teze koje se bave tematikom nestalih u BiH, kako bi se konsolidovalo postojeće znanje, ali i pronašli novi načini podrške porodicama i procesu traženja.

Dvadeset i pet godina nakon završetka sukoba u BiH, proces traženja nestalih osoba je značajno usporen. Nedostatak vjerodostojnih informacija o lokacijama grobnica predstavlja najveći izazov pronalaženju nestalih. Kao neutralna i nezavisna organizacija, MKCK ima pristup mnogim međunarodnim arhivima i pretražuje ih kako bi pronašao informacije o potencijalnim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, saoipćeno je iz MKCK.

– U protekle dvije godine su istraživači MKCK u arhivu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu pretražili imena preko 1.700 nestalih osoba iz BiH. Osim toga smo dobili pristup ili informacije iz arhiva Nizozemske, Kanade, Francuske, Italije, Danske i Poljske, ali i organizacija kao što su Europska komisija, NATO i UNHCR. Sve ukupno, naši stručnjaci su prikupili preko 50.000 stranica dokumentacije, a svi relevantni podaci su predati Institutu za nestale osobe BiH za dalju primjenu na terenu – kazao je Camić.

Kako bi se ubrzao proces traženja, Camić naglašava da međunarodne arhive nisu dovoljne, te da je potrebno otvoriti i domaće arhive i staviti ih na raspolaganje u potrazi za nestalim osobama. Naročito je bitno osigurati da Institut za nestale osobe ima dovoljne tehničke i ljudske resurse za ispunjavanje svog mandata.

S obzirom na trenutnu pandemiju, glavni dio ovogodišnje kampanje MKCK za obilježavanje Međunarodnog dana nestalih se odvija na društvenim mrežama. Na taj način želi se i doprinijeti podizanju svijesti o važnosti poštivanja preventivnih mjera i nošenja zaštitnih maski.

Pročitajte...