Mladi srednjoškolci inovacijama protiv depresije

Tim srednjoškolaca iz BiH tvroci su Aplikacije uz koju se liječi depresija i mentalne bolesti.  Aplikaciju je sa svojim timom, srednoškolcima iz Bugojna i Konjica, napravio Kenan Suljić iz Srebrenika učenik  4. razreda Srednje medicinske škole u Tuzli. Kenan je zbog svog uspjeha, inovativnosti i volje za radom i napredovanjem proglašen za najboljeg srednjoškolca u Bosni i Hercegovini.

Novinar: Emina Karahasanović

Da Bosna i Hercegovina ima mlade inovativne ljudi dokaz je i ovaj srednjoškolac. Naizgled, on je kao i svaki drugi učenik, ali ono što ga izdvaja od ostalih zapravo jeste njegov uspjeh i volja za radom kao i samo napredovanje. Aplikacija, u čijem je kreiranju učestvovao, korisnicima bi mogla pomoći u prevazilaženju depresivnih stanja.

Kenan Suljic, učenik Srednje medicinske škole u Tuzli: Ono što mi želimo jeste da prije svega riješimo tu stigmu koja postoji u društvu, da odlazak u ordinaciju Centra za mentalno zdravlje ljudima stvara problem da imaju hrabrosti i da ne misle da će biti osuđeni. Glavni dio aplikacije  jeste ono što nas čini posebnim, što će aplikacija imati direktan kontakt između stručne osobe i korisnika kao da je prvi put u ordinaciji.”

Ukoliko ste primjetili da često imate promjene raspoloženja koje lako mogu dovesti do depresije, uskoro ćete prvu pomoć moći potražiti i preko svojih pametnih telefona, a ne samo samo u zdravstvenim ustanovama.

Kenan Suljic, učenik Srednje medicinske škole u Tuzli: “Napiše se poruka kako se trenutno osjećamo, obavjest dolazi u centre za mentalno zdravlje sa kojima smo sklopili saradnju i tu nastaje prvi socio kontakt gdje se vodi razgovor. U tom razgovoru  stručna osoba će odlučiti, odnosno ljekar će odlučiti da li je toj osobi potreban samo savjet, daljnja priča  ili poziv u samu ustanovu to jest centar za mentalno zdravlje.”

Kenana Suljića za najboljeg srednjoškolca izabrale su kantonale i regionalne mreže vijeća učenika u BiH. Na tu titulu Suljić ne gleda kao nešto što bi ga učinilo drugačijim od ostalih, već kao još jedan dokaz i nagradu za rad i trud. Iza ove inovacije, kako kaže, stoji tim inovativnih učenika i stručnjaka.

Kenan Suljic, učenik Srednje medicinske škole u Tuzli: “Tim je sastavljen prije svega od srednjoškolaca kao što sam i ja još uvijek jedan od njih, s druge strane imamo sručno osoblje psihijatrije i psihologa iz Centara za mentalno zdravlje. To je zanimljiva situacija jer imamo sklop mladosti školskih dana, a sa druge strane i stručne i veoma profesionalne ljude.”

Ideja za pokretanje ove aplikacije nastala je nakon uvida u podatke Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, gdje je uvidio da se u posljednje tri godine broj mentalno oboljelih osoba povećao za skoro 1500 osoba.

Kenan Suljic, učenik Srednje medicinske škole u Tuzli: “U sklopu školskog projekta proučavali smo i učili,  te željeli da istražimo depresiju i mentalne poremećaje. Tada smo došli do podataka iz Zavoda za javno zdravstvo TK gdje smo imali za oko 1500 povećan broj prijavljenih pacijenata unazad tri godine. Međutim ne mogu reći da nije bilo problema.”

Ovi mladi inovativni srednjoškolci nastavljaju da rade i na oficijalnoj aplikaciji koja bi trebala biti dostupna građanima krajem aprila ili početkom maja.