“Moja adresa: Srebrenica”: Neregularni glasači poštom i bez ličnih dokumenata presudili u korist Grujičića!

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” zatražit će od Centralne izborne komisije BiH da izvrši usporedbu spiska osoba koje su iskoristile biračko pravo na lokalnim izborima u Srebrenici 15. 11. 2020. godine sa podacima IDDEEA o važećim ličnim dokumentima, te utvrdi da li su sve osobe na izborni dan imale važeće identifikacione dokumente države BiH.

– Tražimo da se broj osoba koje nisu imale važeći lični dokument, a za koje je utvrđeno da su glasale na biračkim mjestima u Srebrenici 15. 11.2020. podijeli sa zainteresiranom javnošću. Također, tražimo da se utvrdi broj osoba koje su registrovane za glasanje putem pošte u Srbiji, a čiji su se glasački listići “vratili” jer ih niko nije zaprimio – za lokalne izbore u Srebrenici, te da se dodatno istraži koji su razlozi tih slučajeva – naveli su iz Inicijative.

S obzirom na rezultate istraživačkog rada nekoliko novinara i agencija koji upućuju na evidentne izborne prevare, smatraju da bi broj osoba koje su neregularno glasale mogao dovesti u pitanje rezultate izbora.

– Tačnije, neregularni glasači poštom i oni na redovnim biralištima bez važećih ličnih dokumenata su presudili u korist kandidata Grujičića – poručuju iz Inicijative.

Iz ove inicijative ukazuju da će izborni rezultati pokazati da probosanske liste na izborima mogu imati većinu u Skupštini općine, te da bi ove provjere mogle biti važne i za rezultate izbora i za predstavnike u lokalnom parlamentu.

– Nećemo dopustiti da se na prevaru zaštiti trenutno stanje i poništi volja glasača koji su svoje biračko pravo iskoristili u skladu sa Izbornim zakonom. CIK će, prilikom donošenja odluke o ponavljanju izbora u lokalnim zajednicama gdje su zabilježene prevare i neregularnosti, bez sumnje morati uvrstiti i Srebrenicu – zaključuju iz Inicijative.

Pročitajte...