MSŠ Lukavac prva na takmičenju iz filma

Mješovita srednja škola Lukavac pobjednik je takmičenja za srednje škole o temi „Zaštita životne sredine“ koju je u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas okončalo Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona. Drugo mjesto osvojili su učenici Mješovite srednje škole iz Kladnja, a treće gimnazijalci iz Živinica.

novinar Azra Mešić

Građani Lukavca žive sa zagađenjem svakodnevno i skoro da ne reaguju na incidentne situacije ne samo kad je u pitanju zrak, nego i tlo i voda, kaže učenica lukavačke Mješovite srednje škole čiji je film o zagađenju osvojio prvo mjesto na konkursu za srednjoškolce.

– Oni to samo primijete ako je na primjer nešto na videu ili na televiziji. A sve manje njih znaju kako da pomognu, kaže Mirjem Alagić, učenica MSŠ Lukavac autorica nagrađenog filma.

Za aktueliziranje ovog ekološkog pitanja Mješovita srednje škola u Lukavcu je dobila pametnu tablu, a slične nagrade dobile su još dvije škole – za drugo mjesto Mješovita srednja škola iz Kladnja, a treću Gimnazija iz Živinica.

– Mi smo imali priliku vidjeti kreativne ideje, inovativnost ovih učenika i zaista smo fascinirani onim što smo vidjeli. Nadam se da ćemo i narednih godina raspisati sličan poziv i tada ćemo očekivati još više tih video spotova, kaže Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK.

Partner resornom Ministarstvu u ovom je konkursu bila misija OSCE-a u našoj zemlji. Njihov je cilj da djeca ne odustanu od ekoloških tema u svojim vannastavnim aktivnostima.

– Znamo i sami da živimo u najzagađenijem prostoru BiH. Tuzlanski kanton je možda industrijski najjače područje u BiH, a to nosi i svoje posljedice. Prva nagrada je ootiša u Lukavac. Možda je njima bilo i najlakše pokazati pravo stanje, ali ono što smo mi zapravo htjeli je potaknuti najmlađi dio populacije da oni imaju nekakav motiv, da vide stvari koje svaki dan možda ne primjećuju, kaže Damir Gnjidić, šef Ureda OSCE-a u Tuzli.

U konkurenciji za nagrade bilo je 15 školskih filmova iz cijelog Tuzlanskog kantona, a prema najavama takmičenje će biti organizovano i naredne školske godine.

Pročitajte...