Muftija tuzlanski posjetio medžlise IZ u Bijeljini i Janji

U vremenu pandemije koronavirusa teško je naći neku pozitivnu priču. Jednu takvu danas smo zabilježili u Bijeljini i Janji. Naime, muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović danas je posjetio medžlise Bijeljina i Janja, prilikom čega je obišao vakufske parcele koje pripadaju ovim medžlisima. Parcele su uspješno zasijanje pšenicom, kukuruzom i krompirom.

Medžlisi Islamske zajednice Bijeljina i Janja, na čelu sa svojim imamima bili su vizionari kada je u pitanju kultivisanje vakufske imovine. Prije pet godina pokrenuli su ovaj projekat, a danas su ova dva medžlisa svijetli primjer unapređenja vakufske imovine.

– Mi smo u Islamskoj zajednici ponosni na njihov rad. To je svakako važno kao proizvodnja hrane, ali i kao primjer ljudima i džematlijama, porodicama. Mi znamo da je riječ o najplodnijoj zemlji u BiH, semberskoj zemlji. Itekako je to važno i po pitanju prihoda za rad IZ, i po pitanju pomaganja našem stanovništvu u ovom vremenu. Islamska zajednica je stavila naglasak na obrađivanje zemlje. Uvaženi reis u svojoj hudbi je pozvao sve muslimane, sve stanovnike BiH da mnogo više obrađujemo zemlju i da osjetimo blagodat zemlje. Da vratimo nekadašnja naša iskustva, jer smo bili u značajnoj mjeri posustali. Ovdje imamo najbolje primjere u Islamskoj zajednici. Tu smo došli da ih podržimo, da pružimo pomoć i podršku, kako bi bili još uspješniji, kazao nam je Vahid efendija Fazlović, muftija tuzlanski.

Imami i džematlije Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i Janja zahvalni su na podršci koju imaju od strane Islamske zajednice i muftije tuzlanskog. Ističu da će im ova posjeta uliti dodatnu snagu i elan da još uspješnije nastave svoj rad.

– Svaka pomoć je bitna. Sama posjeta nam mnogo znači, jer vidimo da nam žele pomoći, kako predstavnici Islamske zajednice tako i naši bošnjački političari. Pratimo i aplikacije vezano za podršku povratku, poljoprivrednicima i onima koji će zadržati zaposlenike u ovim teškim vremenima. Svaki obilazak pokazuje da neko o nama brine, istakao je Samir efendija Camić, glavni imam Medžlisa IZ Bijeljina.

Medžlisi Bijeljina i Janja raspolažu sa značajnim poljoprivrednim zemljištem. Ove godine parcele su zasijane pšenicom, kukuruzom i krompirom. Održivost povratka u ovaj kraj predstavlja osiguran plasman uzgojenih poljoprivrednih kultura.

– Prije tri godine smo pokrenuli zajednički projekat Medžlis IZ Janja, zadruga Agrofarmer, Bingo i Semberka i Federalno ministarstvo raseljenih osoba po pitanju proizvodnje krompira. Ove godine se na području Janje i šire okoline proizvodi preko 800 duluma krompira za potrebe Semberke. Što znači da narod polako stiče povjerenje, kako u institucije tako i u zemlju. Kada je u pitanju otkup pšenice, to smo realizovali sa mlinovima koji egzistiraju na ovom području. Svake godine immao sve više poljoprivrednika koji se odlučuju na proizvodnju krompira. Plan je da uvežemo institucije IZ radi otkupa naših proizvoda za potrebe IZ, naglasio je Omer efendija Camić, glavnin imam Medžlisa IZ Janja.

Cilj projekta unapređenja vakufske imovine bio je da se ukaže na činjenicu da se od oranice, plodne semberske zemlje može živjeti. Sunce tuđeg neba, ističu, ne grije kao ovdje u srcu Semberije.

(RTVTK)