Muzej Sarajeva izlaže u Švedskoj

U sklopu obilježavanja značajnog jubileja – 70 godina uspješnoga kulturnog i muzeološkog djelovanja, Muzej Sarajeva će se pored domaće predstaviti i internacionalnoj javnosti.

Danas je u švedskom gradu Vӓrnamu otvorena izložba „Sarajevo kroz historiju“ (Sarajevo genom historien) koja će se moći pogledati do 17. aprila  i na ovaj način će se švedska kulturna zajednica upoznati sa Muzejem Sarajeva, sa historijom našega glavnog grada i sa eksponatima koje sakuplja, čuva, štiti i prezentira Muzej Sarajeva.

U galerijskom prostoru Gummifabriken, Muzej je izložio osebujni ilustrirani prikaz sarajevske povijesti na 40 panoa, sa preko 40 originalnih eksponata, 5 hologramski predstavljenih dragocjenih predmeta iz stalne postavke Muzeja, nekoliko video prezentacija u suvremenom štihu kao i druge vrijedne arheološke, etnološke i historiografske artefakte.

Organizator izložbe je komuna Vӓrnamo koja je uz podršku bh. useljenika pozvala Muzej da se u zajedničkoj sinergiji realizira jedan ovako kompleksan i skup projekat.

Na otvorenju su se velikom broju posjetitelja obratili direktor Muzeja Sarajeva g. Mirsad Avdić i zamjenica predsjednika odbora za kulturu grada Vӓrnama g-đa Senada Bešić koja je direktoru Avdiću ispred komune grada dodijelila posebno priznanje za doprinos afirmiranju bh. kulture van granica naše zemlje.

Mirsad Avdić je tom prilikom istakao: „Za nas u Muzeju Sarajeva posebno je važno da se za naš 70-godišnji rad, trud i angažman na prikupljanju, čuvanju i izlaganju sarajevskog i bosanskohercegovačkog povijesnog bogatstva čuje, vidi i sazna i van granica BiH. Stoga smo izuzetno počastvovani što su nam država Švedska  i komuna Vӓrnamo otvorili svoja vrata ovako lijepom i srdačnom dobrodošlicom i što smo imali sve što nam je bilo neophodno da postavimo ovu multimedijalnu izložbu na kojoj se mogu iščitati snažne poruke o Sarajevu i njegovoj prošlosti od prethistorije do danas. Hvala svima koji su se potrudili da dođemo ovdje i da na nas pogledamo iz neke druge, sjevernije, ali ne i hladnije perspektive. Nadam se da će i naši domaćini Šveđani sada moći sklopiti potpuniju sliku o nama.“

Direktor Avdić je održao i predavanje na temu sarajevske paradigme stavljajući akcent na punktne historijske tačke koje su odredile njegovu specifičnost i kreirale ono što zovemo kolokvijalno „sarajevski duh“ a što ima svoje uporište u egzaktnim događajima koji su se direktno reflektirali na život grada i mentalitet njegovih stanovnika.

Ukupan projekat je uspješno realiziran zahvaljujući idejnom pokretaču g. Mehmedaliji Kariću i gradu Vӓrnamu.

Sedam sedmica Sarajeva u Švedskoj je dobar razlog za mnoge da izložbu posjete i da se upoznaju sa svjetlima glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Pročitajte...