Na Dan žena: ‘Zaštita i položaj novinarki u bh. medijima’

Udruženje BH novinari organizator je konferencije o temi ‘Položaj i zaštita novinarki u bosanskohercegovačkim medijima’, koja će biti održana danas u Sarajevu u okviru IMEP projekta, na Međunarodni dan žena.

U najavi tog događaja navodi se da Bosna i Hercegovina ima zaokružen zakonodavni i institucionalni okvir rodne ravnopravnosti, usklađen sa svjetskim standardima u toj oblasti. Uprkos progresu u izgradnji zakonodavnog i institucionalnog okvira, u “stručnoj zajednici postoji saglasnost da nejednakost između spolova u značajnoj mjeri postoji u različitim društvenim sferama, uključujući i oblast medija”.

Udruženje BH novinari provelo je početkom 2018. istraživanje koje je pokazalo kako je udio žena na pozicijama direktorice u medijima u BiH 25,3 posto, a muškaraca 74,7 posto.

Najlošija rodna struktura je na direktorskim pozicijama u televizijskom sektoru, gdje žene zauzimaju samo 15,8 posto direktorskih mjesta.  Žene se nalaze na trećini svih analiziranih pozicija glavnih i odgovornih urednika/ca u medijima, a udio muškaraca iznosi dvije trećine. Najviše žena na pozicijama glavne i odgovorne urednice je u radijskom sektoru (44,7 posto), a najmanje u online medijima gdje žene čine 21,7 posto imenovanih na tim pozicijama.

Početkom 2019., BH novinari su proveli drugo istraživanje koje je pokazalo da i same medijske uposlenice svoj položaj percipiraju negativno (53,1 posto), što zbog odusustva iz najozbiljnih informativnih sadržaja, što zbog težeg napredovanja u karijeri u odnosu na muške kolege, ali i zbog stereotpizacije i seksualizacije.

Sudionici druge konferencije u BiH o položaju i zaštiti žena u bh. medijima, pokušat će dati odgovor na pitanje o uređenju medijskog sektora u kontekstu bolje zaštite medijskih uposlenica, ali i ulozi institucija, međunarodnih i domaćih organizacija u zaštiti novinarki, kao i većoj zastupljenosti žena na upravljačkim i uredničkim pozicijama u medijima, navodi organizator.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...