Na današnji dan: Rođen glumac Van Damme, Azerbejdžan proglasio nezavisnost

– Francuski kralj Luj XIV poništio Nantski edikt i tako protestante lišio vjerskih i građanskih sloboda koje im je 1598. garantovao kralj Henrik IV

SARAJEVO (AA) – Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1648. – Osnovana prva radnička organizacija u SAD-u. Osnivači su bili obućari u Bostonu.

1685. –  Francuski kralj Luj XIV poništio Nantski edikt i tako protestante lišio vjerskih i građanskih sloboda koje im je 1598. garantovao kralj Henrik IV. Nekoliko stotina hiljada protestanata nakon toga napustilo je zemlju.

1865. – Preminuo britanski premijer Henry John Temple, koji je zagovarao Opijumski rat protiv Kine i Krimski rat protiv Rusije.

1867. – Aljaska, otkrivena u 18. stoljeću formalno došla u posjed SAD-a. SAD je od Rusije ovo područje kupila 30. marta 1867. godine za nešto više od sedam miliona dolara. Aljaska je postala 49. američka država 1959. godine.

1922 . – Osnovan BBC. Emitovanje je počelo 14. novembra iste godine.

1930. – Joseph Sylvester postao prvi džokej koji je pobijedio u sedam utrka u jednom danu.

1931. – Preminuo inovator Thomas Alva Edison. Bio je američki fizičar i pronalazač koji je za vrijeme svog života prijavio ukupno 1.069 patenata, ali treba istaknuti sijalicu, mikrofon s ugljenim zrncima, megafon, fonograf, mašinu za pisanje, telegrafski aparat koji otipkava tiskanaslova, te mnoga druga.

1939. – Rođen Lee Harvey Oswald, optužen za atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedya.

1960. – Rođen akcijski glumac Jean-Claude Van Damme. Među njegove najuspješnije filmove ubrajaju se “Krvavi sport”, “Kickboxer”, “Dvostruki udar”, “Univerzalni vojnik”, “Teška meta”, “Vremenski policajac” i “JCVD”.

1967. – Izašao animirani film “Jungle book” (Knjiga o džungli), koji je producirala kompanija Walt Disney. Inspirisan je istoimenom knjigom Rudyarda Kiplinga, a postao je 19. animirani film kompanije.

1967. – Sovjetska svemirska letjelica “Venera 4” ušla u atmosferu Venere. To je bila prva letjelica koja je s te planete poslala podatke na Zemlju.

1967. – Naučnik Hans A. Bethe dobio je Nobelovu nagradu za fiziku.

1991. – Azerbajdžan proglasio nezavisnost od Sovjetskog saveza.

1991. – Televizija Beograd počela s emitiranjem programa.

Pročitajte...