Na Kinici za zarazne bolesti pripremaju resurse za mogući novi val zaraze koronavirusom?

Odlukom kriznog štaba Klinika za zarazne bolesti UKC-a Tuzla pretvorena je u covid bolnicu. Već krajem marta prošle godine hospitaliziran je prvi pacijent, a do 15. februara ove godine ukupno je hospitalizirano 1.338 pacijenata. Sa načelnicom Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla razgovarali smo o borbi koju već skoro godinu dana vode sa koronavirusom, kako su uposlenici odgovorili na pojavu ovog virusa, te da li se očekuje treći val COVID-a 19.

Novinarka: Devleta Brkić

Skoro godinu dana uposlenici Klinike za zarazne bolesti, ali i drugih klinika Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla ulažu velike napore kako bi adekvatno odgovorli na pandemiju koronavirusa. Prve opservacije sumnjivih slučajeva bile su u februaru prošle godine, a od 25. su počela i prva testiranja pacijenata na sars cov 2. Od 28. marta 2020. godine do 15. februara ove godine u covid bolnici je hospitalizirano 1.338 pacijenata, od čega je 53 posto pacijenata preko 65 godina starosti.

– Od ukupnog broja bolesnika koji su hospitalizirani sa teškom kliničkom slikom bilo je oko 80 posto pacijenata. Od ukupnog broja liječenih pacijenata broj umrlih je nažalost bio 21 posto. 90 posto tih pacijenata koji su preminuli je bilo sa teškom kliničkom slikom, starije životne dobi sa brojnim komorbiditetima. Nama je koluminacija bila polovinom novembra kada smo na odjeljenju imali 129 boolesnika, odnosno popunjenost je bila 107 posto, kazala nam je dr. med.sci. Rahima Jahić, v.d. načelnica Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

S obzirom da na Klinici za zarazne bolesti nisu raspolagali dovoljnim brojem infektologa, u najtežem periodu za covid bolnicu odlukom menadžmenta UKC-a Tuzla uposlenici sa drugih klinika raspoređeni su kao podrška.

– Što se tiče našeg osoblja skromni su brojevi, ali smo prihvatili taj izazov i ja mislim da smo uspješno odgovorili uz pomoć kolega sa drugih klinika. Jeste da se dosta radilo, naši uposelnici nisu znali za godišnji odmor. Organizovali smo se na razne načine, radili smo na treći dan, na četvrti dan. Preporuka je da se u covid bolnici ostaje neka 4 sata i da onda dođe do smjene zdravstvenih radnika, međutim mi smo ostajali po 7, nekad i po 10 sati, istakla je Rahimić.

Nažalost, bilo je i zdravstvenih radnika koji se nisu uspjeli izboriti sa koronavirusom.

– Ovom prilikom ističem da smo izgubili našeg dragog kolegu koji je nažalost preminuo od infekcije COVID-19, koji je bio veliki entuzijasta i veliki stručnjak, dodala je načelnica Rahimić.

Iako su već iscrpljeni, uposlenici tuzlanskog UKC-a spremni su nastaviti borbu sa pandemijom. Prema riječima naše sagovornice, u svijetu je već krenuo i treći val koronavirusa, koji je prepoznat sa dolaskom mutiranog britanskog soja. Prvi slučaj registrovan je i u našoj zemlji.

Broj umrlih u BiH prošle godine je drastično povećan zbog posljedica koronavirusa. Naročit rast smrtnosti desio se krajem godine, u posljednja dva-tri mjeseca, što se vidi po podacima entitetskih statističkih zavoda. U Federaciji BiH lani je umrlo 25.014 ljudi, u odnosu na 21.198 godinu ranije, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. U oba entiteta do naglog skoka došlo je u posljednja dva-tri mjeseca 2020. godine. U Federaciji u prosjeku mjesečno bude 1.500 do 2.000 smrtnih slučajeva. No u novembru je u FBiH umrla 3.221 osoba, a u decembru je broj smrtnih slučajeva bio rekordnih 3.430. Porast broja umrlih zabilježen je i u entitetu Republika Srpska.

(RTVTK)