Na koji način se vrši zbrinjavanje medicinskog otpada na UKC-u Tuzla?

U medicinskim ustanovama širom BiH od početka pandemije koronavirusa povećane su količine infektivnog otpada i veoma je važno da se on propisno odlaže, kako i tim putem ne bi došlo do širenja zaraze. Iz UKC Tuzla istakli su da se sav infektivni otpad odlaže po propisima, kako i tim putem ne bi došlo do širenja zaraze.

Od samog početka pandemije korona virusa u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli sav materijal koji dolazi u kontakt sa zaraženim pacijenitima svrstava se u infektivni otpad. Kako su nam istakli otpad se uredno i po propisima odlaže u posebne ambalaže koje UKC dobija od preduzeća koja su zadužena za zbrinjavanje infektivnog otpada.

– Mi kao ustanova, kada vršimo tender za prijavu tih firmi koje vrše krajnje odlaganje otpada mi tražimo potrebnu dokmentaciju i dozvole. Oni dalje odgovoraju za to odlaganje, te firme koje prođu na tenderu oni dalje vrše odlaganje takvog otpada. Naš proces tretmana jeste taj, da, sav taj otpad koji se sortiran transporutuje se do sekundarnog mjesta do jedne prostorije koja je predviđena za odlaganje svih vrsta otpada i nakon toga doalze firme i odvoze u svoje procese oni imaju svoje odlagalista i ostalo, kazala nam je Ivana Stjepić Koordinator za medicinski otpad u UKC Tuzla.

Odlaganje ove vrste otpada je opasno ističu iz UKC, te dodaju da su poduzete sve mjere kako i tim putem ne bi došlo do širenja zaraze.

– Naše je da ga uredno spakujemo i da ga uredno transportujemo, jer je jako bitan i sam taj transport, ukoliko bi došlo do kontakta u toku transporta može doći do nastanka infekcije. Zato je to jedan vrlo složen i opsežan posao praćenja samo tog procesa odlagnja i transportovanja i deponovanja u te prostorije koje mi trenutno imamo, koje su odgovarajuće za sve vrste otpada, istakla je Stjepić.

Kroz saradnju sa UNDP-om UKC Tuzla je dobio Sintion aparat koji služi za dezinfekciju i sterilizaciju infektivnog medicinskog otpada. Kako je istakla Ivana Stjepić ovaj aparat će im znatno pomoći u završnoj fazi tretmana infektivnog medicinskog otpada.

(RTVTK)