Na sarajevskom aerodromu uhapšen Milan Trišić, osumnjičen za zločin protiv čovječnosti

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz pripadnike Granične policije BiH, lišili su slobode Milana Trišića, osumnjičenog za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnose na progon, u svezi sa zločinima ubojstva, prisilnog nestanka, nezakonitog zatočenja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava.

Tokom istrage, došlo se do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD, nakon čega je ostvarena saradnja sa američkim partnerskim institucijama, a Trišić je deportovan.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Tužilaštvo BiH saopćilo je da poduzima intenzivne aktivnosti na identificiranju, lociranju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.

Pročitajte...