Na svečanosti u Kalesiji nagrađeni najuspješniji učenici i studenti

Najbolji učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Kalesija, studenti koji su ostvarili odličan prosjek na fakultetima, te najbolje plasirani na školskim i mektebskim takmičenjima nagrađeni su na svečanoj manifestaciji koja je upriličena danas u kalesijskom Bosanskom kulturnom centru. Organizator manifestacije je Asocjacija “Proaktiva”, a pokrovitelj Općina Kalesija.

novinar Azra Mešić

Među pedeset nagrađenih učenika je i Sarah Hadžić, maturantica Osnovne škole „Rainci Gornji“ koja će školovanje nastaviti u tuzlanskoj Elektrotehničkoj školi.

  • Išla sam na razna takmičenja, iz fizike, matematike, hemije. Tu sam posebno osvajala rezultate. Bila sam prva na općinskom i poslije šesta na kantonalnom takmičenju. Drago mi je što je ovo postala tradicija da se nagrađuju učenicii koji se trude, koji su ostvarili neke uspjehe u znanju, kaže ona.

Osam godina zaredom Asocijacija za kreiranje i razvoj pozitivnih vrijednosti “Proaktiva” promovira najuspješnije učenike i studente u ovoj općini.

  • Potreba ovog društva je da brine o mladima. Mi smo kroz nevladin sektor osjetili tu potrebu. Htjeli smo da im pružimo ruku. I da kažemo da ima neko i pored njihovih roditelja i učitelja, ko osjeća potrebu da znanje posebno vrednuje, kaže za RTVTK dr.sci. Saudin hfz. Gobeljić, potpredsjednik Asocijacije „Proaktiva“ iz Kalesije.

Glavni partner „Proaktivi“ u realizaciji ovog projekta koji nosi naziv „Kalesijski šampioni znanja“ je BKC „Alija Izetbegović“, a partneri su bili i Medžlis IZ Kalesija, Centar za napredne studije Sarajevo, BZK Preporod Kalesija, MZ Kalesija Centar, Behram-begova medresa, Svjetska asocijacija muslimanske omladine, UG Korak, a pokrovitelj manifestacije je Općina Kalesija.

  • U općini Kalesiija već osam godina mi pokušavamo da najbolje učenike i studente nagradimo i da im damo podsticaj finansijski, da im damo do znanja da smo uz njih. Koliko mi možemo zadržati tu djecu da oni ne odu vani, to nije samo do lokalne zajednice i društva koje ne vodi dovoljno računa o ovakoj nadarenoj djeci kao što su u Kalesiji, kazao je ovom prilikom Sead Džafić, načelnik Kalesije.

Uz nagrade, ovi će učenici i studenti dobiti priliku i za stručno osposobljavanje s mentorstvom u nekoliko kalesijskih firmi, a moći će i besplatno pohađati jednogodišnje kurseve programiranja, grafičkog dizajna, engleskog i njemačkog jezika, koje će im organizirati Udruženje „Može bolje“ iz Kalesije.