Najava promocije knjige “Probuđeni snovi”

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla, organizuje promociju promociju knjige priča mladih osoba sa invaliditetom “Probuđeni snovi” u utorak, 29. avgusta 2017, u 13:00, u hotelu „Mellain“, (Vidikovac), Tuzla. Ulaz slobodan.

Mlade osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini žive na društvenim marginama.
Arhitektonska, informacijska i generalna nepristupačnost odvaja mlade ljude sa invaliditetom od svih životno nužnih sadržaja. U svojevrsnoj izolaciji zbog društveno uslovljenih ograničenja u kretanju, informisanju i učenju, mlada osoba sa invaliditetom često nema priliku da izgradi svoje kapacitete do svog maksimuma, niti da testira i primijeni postojeće vještine. Predrasude društva o osobama sa invaliditetom, kao onima koji su predmet društvene brige, utiču i na krivi doživljaj mlade osobe o samoj sebi.
Ipak, moguće je izdići se iznad negativnih stereotipa i pesimističnih prognoza. Zahvaljujući energiji i želji za napredovanjem mnoge mlade osobe sa invaliditetom su, ne samo uzele život i budućnost u svoje ruke, nego i svojim angažmanom doprinijeli napretku društvene zajednice.
O životima i uspjesima nekih od njih možete čitati u pričama koje su dio knjige „Probuđeni snovi“. O knjizi i svojim iskustvima će tokom promocije govoriti sami akteri priča, nastojeći probuditi svijest građana o velikom potencijalu koji postoji u redovima osoba sa invaliditetom, te potaknuti druge mlade sa invaliditetom da učine korak ka samostalnom životu.
Knjiga „Probuđeni snovi“ je nastala u sklopu I.C. “Lotos” projekta ” Jačanje kapaciteta za samostalni život osoba sa invaliditetom u BiH”, kao iskustveni rezultat provođenja projektnih aktivnosti u Tuzlanskom kantonu i struktuiranog rada sa mladima osobama sa invaliditetom i članovima njihovih obitelji u dvogodišnjem periodu.

Pročitajte...