Najavljena nova infrastrukturna i kapitalna ulaganja u Međunarodni aerodrom Tuzla

Letovi sa Međunarodnog aerodroma Tuzla teku planiranom dinamikom. Kako bi u ovoj godini uveli još dvije destinacije plan menadženta je da novim ulaganjima u infrastrukturne i kapitalne projekte još više približe evropskim standardima. Kao prioritet navode osvjetljenje prilaza aerodromu i uvođenje centralne linije.Sa ovog aerodroma putnici mogu letjeti na šesnaest destinacija u sedam evropskih zemalja. I dalje su naproduktivnije linije prema Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Francuskoj i Danskoj.
Ove godine je planirano povećanje obima prevoza i broja destinacija. Za to se moraju stvoriti preduslovi, navodi direktor Mujčić. Ono što avio kompanijama najviše smeta je loša osvijetljenost prilaza aerodromu, koji je svrstan u prvu, najgoru kategoriju po ovom pitanju. Plan je da se ulaganjima u osvjetljenje piste i uvođenjem centralne linije približi drugoj kategoriji. Samo za centralnu liniju treba izdvojiti više od milion konvertibilnih maraka.
Ugovor sa Wiz air-om ističe u junu ove godine.Za mjesec dana će se razgovarati o njegovom produžetku i mogućem uvođenju još jednog baznog aviona što bi značilo pet do šest novih linija, odnosno destinacija. Pregovori se vode i sa avio kompanijom FlyBosnia sa kojom bi u dogledno vrijeme mogla obnoviti stara linija prema Londonu.
Prošle godine je sa tuzlanskog aerodroma prevezeno 592 000 putnika. Očekivanja u ovoj su oko 600 000 putnika, pojašnjava direktor Mujačić. Kaže da će se o nekim značajnim pomacima moći govoriti nakon ovogodišnjih ulaganja i staranja preduslova za nove destinacije. Za infrastukturne i kapitalne projekte pomoć su obećale i federalna i kantonalna vlada.