Najbolji učenici takmičari dobili priznanja

Više od tri stotine učenika iz osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona dobilo je danas priznanja i zaslužene novčane stipendije, na manifestaciji koju su u Tuzli organizovali Pedagoški zavod i Ministarstvo za obrazovanje i nauku TK. Svake godine na dodjeli jedna škola bude doomaćin. Ove godine bila je to tuzlanska OŠ „Kreka“.

novinar Azra Mešić

Tri stotine učenika su dobili priznanja na temelju 350 osvojenih takmičarskih rezultata.

– Mislim da ne samo broj može biti veći i manji, a pristup određenim oblastima, predmetima je ono što je puno bitnije i o čemu trebamo razgovarati, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Ali zajednički pristup, kaže Nejra Mujić, gimnazijalka iz Banvića koja je priznanje dobila za uspjehe na takmičenju iz geografije.

– Put ka uspjehu bio je dosta težak, ali su mi pomogli i moji roditelji i moji profesori i drago mi je da sam danas ovdje što je moj trud priznat, kaže Nejra.

Jednokratne novčane stupendije koje su dobili danas za trud svi učenici, podsticaj su njihovim liderskim pozicijama u školama, u generaciji, u okruženju, kažu u Ministarstvu za obrazovanje i nauku TK.

– Oni su svojim rezultatima na takmičenjima koja su se održavala u toku prošle goodine pokazali da već jesu lideri. Činjenica je da su roditelji uvijek podrška svojoj djeci, a onda i nastavnici i sam menadžment škole, kazala je ministrica Fahreta Brašnjić.

Nagrađeni su svi učenici osnovnih i srednjih škola koji su postigli zapažene rezultate na kantonalnim, federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima u školskoj 2018/2019. godini.