Nakon 12 godina uspostavljena aviolinija između Atine i Skoplja

– Avionski letovi koji su, zbog spora oko imena, prekinuti prije 12 godina, danas su ponovo uspostavljeni uz prisustvo zvaničnika dviju zemalja

ATINA (AA) – Nakon 12 godina ponovo je uspostavljena aviolinija između Atine, glavnog grada Grčke, i Skoplja, makedonske prijestolnice, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, avionski letovi, koji su, zbog spora oko imena, prekinuti prije 12 godina, danas su ponovo uspostavljeni uz prisustvo zvaničnika dviju zemalja.

U avionu koji je obilježio ovaj historijski momenat nalazili su se, između ostalih, zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke Georgios Katrougalos i zamjenik premijera Makedonije, zadužen za europska pitanja Bujar Osmani.

Let u avionu aviokompanije “Olympic Air” od Atine do Skoplja trajao je blizu sat vremena.

Osmani je ovim povodom istakao da je ponovna uspostava aviolinije između dviju zemalja simbol strateške saradnje.

“Grčka će biti najbliži saveznik Makedonije na putu prema Europi”, kazao je Osmani.

Podsjetio je da je makedonski Parlament ratifikovao sporazum o novom imenu zemlje te dodao kako se nada da će da kraja godine ovo pitanje biti potpuno završeno.

Katrougalos je istakao da rješavanje problema između ovih dviju zemalja doprinosi i stabilnosti drugih zemalja u regionu Balkana.

Skoplje i Atina imali su direktnu vazdušnu liniju, ali je obustavljena 2006. godine nakon što je prethodna makedonska konzervativna Vlada skopski aerodrom nazvala po drevnom grčkom ratniku Aleksandru Velikom, što je naišlo na protivljenje Atine.

Pročitajte...