Nakon ukidanja restriktivnih mjera, prvi autobus sa bh. državljanima krenuo za Njemačku

Nakon stavljanja van snage stanja prirodne nesreće, ukidanja restriktivnih mjera i otvaranja granica stvoreni su svi neophodni uslovi za saobraćanje linijskih prijevoza koji voze u Njemačku. Od 22. juna autobuske linije za bh. državaljanje  trebale bi biti prohodne i za Hrvatsku. Turistički obilasci još uvijek nisu mogući, a iz Turističkih zajednica ističu kako će od 3. jula početi i sa sezonskim linijama u Hrvatsku.

Autor: Dino Dropić

Sa glavne autobuske stanice u Tuzli, danas je za Hamburg krenuo autobus bh. državljana koje imaju prebivalište ili radnu dozvolu na ovom području. Tokom transporta svi putnici u autobusu se moraju pridržavati propisanih epidemioloških mjera.

 “Definiftivno su se stvorili uslovi da se normalno vozi linijski saobraćaj  za Njemačku. Propisane su normalno higijensko epidemiološke mjere kojih se prevoznici moraju pridržavati, kroz Hrvatsku, Sloveniju i Njemačku. Austrija to nije precizirala. Distanca u autobusu je obavezna. Putnici sjede naizmjenično, cik cak. U autobus kapaciteta 50 smještaja mi možemo maksimalno primiti 24 putnika”, rekao je Mirsad Smajić tehnički direktor Transturist Tuzla

Turističke posjete u susjedne zemlje za sve stanovnike BiH još uvijek nisu dozvoljene. Turističke agencije sa sezonskim linijama počinju 3.jula.

 “ Od 22. ovog mjeseca očekujemo prema najavi hrvatskih zvaničnih institucija da će Hrvatska otvoriti svoje granice za državljane BiH, tako da smo mi planiral od 22. redovno prometovati prtema Zagrebu, Puli, a od 25. imamo sezonske linije u pravcu Hrvatske, dalmacije i ostalo. Ukoliko se budu otvorile granice  Hrvatske za slobodno putovanje naših građana kao turista mi ćemo početi sa prometom i našših sezonskih linija. Međutim ono što je izvjesno da ćemo trećeg jula krenuti ove sezonske linije za Makarsku, Zadar i za Dubrovnik”, istakao je Smajić.

 Nakon pandemije koronavirusa, zatvaranja granica i više od dva mjeseca zabrane putovanja van Bosne i Hercegovine, autobuske linije koje voze van Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju u Njemačku, ponovo su u funkciji. Otvaranjem granica mnogih evropskih država, u budućnosti se očekuje potpuna  normalizacija autobuskih linija koje voze van BiH.