Naučnici bliži odgovoru koliko traje imunitet na koronavirus: T ćelije ostaju mjesecima

Ranija istraživanja o antitijelima koronavirusa, proteinima u krvi koji štite tijelo od naknadnih infekcija, govore da bi oni mogli da izblijede u roku od nekoliko mjeseci.

Međutim, mnoga takva istraživanja nisu uzela u obzir višeslojnu odbranu našeg imunološkog sistema od raznih napada, konkretno odbačena je uloga bijelih krvnih zrnaca koji posjeduju impresivne moći sjećanja. Ova krvna zrnca tijelu pomažu da se tijelo podigne na viši nivo u borbi protiv virusa.

Studija koja je objavljena u petak u časopisu Cell sugeriše da svi koji dobiju COVID-19, čak i oni sa blagim simptomima ili potpuno asimptomatski razviju T ćelije u tijelu koje identifikuju i uništavaju zaražene stanice i informišu B ćelije o tome kako da razviju nova antitijela koja će se boriti protiv virusa.

Ove T ćelije u tijelu mogu ostati i godinama, dok nivo antitijela stvorenih u organizmu vremenom pada nakon infekcije, piše Business Insider.

Autori ove studije su analizirali krv od 206 osoba u Švedskoj koje su imale COVID-19 sa različitim kliničkom slikom. Otkrili su da bez obzira na to da li se osoba oporavljala od teškog ili blagog slučaja u svakom slučaju razvije snažne T ćelije, sposobne da odgovore kasnijim napadima virusa.

Još nekoliko sličnih optimističnih studija je urađeno u posljednje vrijeme. Studija koja je objavljena u julu je otkrila da u grupi od 36 oporavljenih bolesnika su svi proizveli memorijske T ćelije. U Njemačkoj su naučnici došli do rezultata da je 80 posto pacijenata koji su učestvovali u istraživanju razvilo T ćelije specifično za ovaj virus.

Interesantno je otkriće i to da čak i ljudi koji nikada nisu bili izloženi koronavirusu mogu imati zaštitne T ćelije. Objašnjenje za takve rezultate naučnici vide u fenomenu koji nazivaju unakrsna reaktivnost – T stanice vjerovatno potiču od prethodne izloženosti nekim drugim koronavirusima, onima koji izazivaju uobičajene prehlade.

Iako ova vijest o T ćelijama obećava, naučnici još uvijek ne znaju koliko tačno traje imunitet na koronavirus. Dobra stvar je što nakon infekcije njihov broj ne opada kao kod antitijela, šta više studija je pokazala da se T stanice čak i povećavaju tri mjeseca nakon simptoma koronavirusa.

Klix.ba

Pročitajte...