Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH: Stanje u zdravstvenom sektoru naše zemlje sve je alarmantnije

Stanje u zdravstvenom sektoru naše zemlje sve je alarmantnije, upozoravaju u Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH. Upozoravaju i na veliki porast broja novozaraženih zdravstvenih radnika na teritoriji FBiH. Uputili su i konkretne zahtjeve Vladi FBiH, koji bi pomogli u prevazilaženju probleme medicinskih radnika nastalih usljed pandemije Korona virusa.

Pet je zahtjeva koje je Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, stavio pred Federalnu vladu. Osnovni je da se Kovid 19 proglasi profesionalnom bolesti za sve zaposlene, ne samo za zdravstvene radnike, nego i za one koji su zbog prirode svog posla dužni da rade i da dolaze u dodir sa zaraženim osobama. Drugi je zahtjev da se obolijevanje i samoizolacija proglase povredom na radu, ukoliko se osoba zarazi na radnom mjestu.

– S obzirom na različitost našeg zakonodavstva, koje različito tretira običnu bolest i povredu na radu i prva koja proističu iz tih zahtjeva. Treći zahtjev naš je da se dodatno zaštite uposlenici u zdravstvu, odnosno da se iznađe način kako bi se našla adekvatna zaštitna oprema za čitavu teritoriju FBiH – kaže
Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH.

Latifović kaže da se u pojedinim bolnicama i domovima zdravlja, oprema pere, što je van svih epidemioloških standarda. U FBiH je otvoreno 13 kovid bolnica, koje zahtjevaju posebnu opremu za medicinske radnike.

– Nažalost, ova oprema za koju smo se nadali da ćermo dobiti pogotovo za kovid bolnice, nije se pokazala adekvatnom, bez obzira što na deklaraciji stoji da je tu 45.000 FFP3 maski, mi nismo našli nijedne – dodaje Latifović.

Dok se pandemija koronavirusa širi, u zdravstvu nedostaje stručnog kadra, upozorava Federalni Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu. S tim u vezi traže da se primi najmanje 100 ljekara, 1.000 medicinskih tehničara i 500 propratnog osoblja. Posljednji je zahjev da se Kovid bolnice organiziraju kao zasebne klinike koje će imati svoje rukovodstvo i vlastito osoblje te pravo na posebne uslove rada. Iz Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla ističu da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, a direktor ove ustanove, kaže i da je trenutno 60 medicinskih radnika ove zdravstvene ustanove inficirano virusom, što dodatno komplikuje pružanje medicinske pomoći bolesnicima.

– Težnja je sindikata da se kovid pozitivnim kolegama i kolegicama plaća bolovanje u punom iznosu, ja se kao direktor ove ustanove slažem s tim i to podržavam, zato što mislim da je to humano., međutim ja mogu uraditi onoliko koliko mi dopušta zakon – kaže Vahid Jusufović, direktor JZU UKC-a Tuzla.

Direktor UKC-a kaže i da je na Klinici za zarazne bolesti završen projekt instalacije medicinskih plinova. Medicinska oprema je nabavljana u skladu sa mogućnostima. Opravdanim smatra i potrebu zapošljavanja novih medicinskih radnika, koji bi pomogli da pacijenti zaraženi virusom dobiju adekvatnu medicinsku pomoć.

Pročitajte...