Novi sistem grijanja u školi u Priluku uopšte ne zagađuje okolinu

Nakon područne škole u Gornjoj Maoči i područna u Priluku koju pohađa 65 učenika dobila je inovativni sistem grijanja. Geotermalnu pumpu uz pomoć koje će se od ove zime zagrijavati školske prostorije zvanično je u rad pustila delegacija Vlade Tuzlanskog kantona. U ovom investicijskom projektu su osim kantonalnih Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice i Ministarstva obrazovanja i nauke učestvovali i Švicarski Caritas, te Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.

novinar Azra Mešić

Učenici područnog odjeljenja Osnovne škole Šerići u Priluku kod Živinica svečano su s delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona pustili u rad novi sistem grijanja koji će štedjeti energiju i uopšte neće zagađivati okolinu.

  • Da bi došli do ovoga finiša mi smo morali da izvršimo u potpunosti rekonstrukciju škole. Znači rekonstrukciju krova ove škole. Ugradnju stolarije. Poptuno nove. Utopljavanje škole sa fasadom. Zatim smo morali izgraditi mokri čvor, kazala je ovom prilikom za RTVTK Mirsada Bijelić, direktorica OŠ Šerići, odnosno Područne škole u Priluku.

Nakon renoviranja staru su kotlovnicu na ugalj zamijenili geotermalnom pumpom vrijednosti 25.000KM, koja će prepoloviti troškove zagrijavanja školskog objekta.

  • Što se tiče OŠ Priluk, ukupna vrijednost ovog programa jeste 67.000KM, dok je Ministarstvo obrazovanja negdje oko 23.000KM odvojilo za sanaciju zamjenu azbestnog krova. Svakako će ovo biti test i vjerujem uspješan test i put kojim trebamo nastaviti u svim ostalim osnovnim školama, kazao je Elvis Baraković, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Prema procjenama, koje je uradio Švicarski Caritas jedna od dvije organizacije koje su pomogle realizaciju ovog projekta, investicija će se zahvaljujući korištenju toplote iz zemlje otplatiti za 8 godina.

  • U ovom slučaju iz zemlje izvlačimo 12 stepeni, dižemo na 65. To je jedan mali uređaj. On troši električnu energiju, ali za 1 kilovat električne energije mi dobijamo 4,5,6 ili 7 u zavisnosti od stanja objekta, toplotne energije. Kad to prevedemo na jezik novca ako je kilovat struje sad 12 feninga, mi ćemo ga dobiti ovdje za 3 feninga, kaže Fuad Imamović, projekt menadžer Caritasa Švicarske.

Ovo je najčistija tehnologija u korištenju obnovljivih izvora energije, kažu investitori. Od ove godine koristit će je dvije škole u Tuzlanskom kantonu, a zahvaljujući uštedama koje ostvare omogućit će da još škola dobije priliku za ugradnju ovakvog sistema zagrijavanja.

  • Ta sredstva će ići prema Ministarstvu, a onda će se taj program plasirati u drugim školama. To je vrlo pohvalno. Jedan izvanredan model. Mi se kao ministarstvo trudimo da pored onih sredstava koja imamo iz ekoloških naknada i koje namjenjujemo za ove projekte da kroz saradnju sa stranim organizacijama obezbijedimo što je moguće više sredstava, pojasnio je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Iskustvo koje su stekli sarađujući s kantonalnom Vladom, Švicarskim Caritasom i Centrom za ekologiju i energiju na ovom projektu, kažu u Priluku, žele iskoristiti kako bi u nekoj od narednih faza  za ovakvu ili sličnu investiciju kandidirali i područnu školu u Suhoj i Centralnu školu u Šerićima koje se još griju na ugalj.

Pročitajte...