Novi spot benda “Vrane, vrane” za deset dana bilježi 2.810 pregleda

Bosanskohercegovački hard rock sastav Vrane vrane novo je ime u katalogu izdavačke kuće Croatia Records, koja objavom njihovog prvog novog singla poslije duge pauze bend predstavlja regionalnoj publici. Vrane vrane su veterani prepoznatljive šire tuzlanske rock scene – bend djeluje u Živinicama od ratne 1993. godine i deset godina poslije objavio je album ”Iz srca”.

Bend Vrane osnovan je 1993. godine u Živinicama, BiH. Na samom početku svog postojanja nastupa na Trećoj Živiničkoj gitarijadi i osvaja 1. mjesto. 1999. nastupaju na velikom Internacinalnom festivalu u Goraždu, zajedno uz Damira Urbana i sarajevsku grupu Punkt, a iste godine bilježe nastup i na festivalu u Višegradu, uz beogradsku grupu Negativ. 2001., bend počinje sa snimanjem albuma, prvenca. Album je sniman tokom naredne tri godine i završen je 2003. godine. Naziv mu je, “Iz srca“. Uz članove benda Vrane, na albumu se pojavljuju i gosti, Mahir Sarihodžić i Maja Sar. Album, “Iz srca“, po izlasku, ostavio je znatnog traga na mnogim top listama BiH, a bend Vrane je radeći na njegovoj promociji nastupao po cijeloj BiH.

Bend Vrane se specijalizirao za nastupe na raznim motorijadama tako da bilježi gostovanja u organizaciji raznih moto klubova. Izdvajaju se one u Zenici, Tuzli, Gornjoj Tuzli, Gračanici, Lukavcu, Odžaku, Živinicama te na manifestaciji Ljetne večeri u Gračanici i Živinicama. 2018.godine bendu se priključuje novi vokal Nerma Vrabac. U toj, novoj postavi, bend Vrane svojim nastupima ponovo osvaja cijeli region. Tako, maja 2018. godine, bend Vrane opet pravi odličan koncert u Mariboru u Sloveniji, o čemu su pozitivne kritike dala tri časopisa iz te oblasti.

Krajem 2019. godine, bend Vrane okreće novi list. Kao svog menadžera angažuje Dragutina Matoševića koji je svoju kompetenciju već dokazao kroz rad sa drugim bendovima iz regiona. Tada zbog postizanja bolje prepoznatljivosti dolazi i do promjene imena benda u Vrane vrane.

Hard rock sastav “Vrane vrane” nedavno je upisao svoje ime u bogati katalog izdavačke kuće Croatia Records. Prije pet mjeseci objavljuju pjesmu “Lovci na vještice” koja je “uknjižila” više od 15 000 gledanja.

Sada je na zvanični YouTube kanal benda postavljen i novi single, pjesma “Slikareva vizija“. Kao i prethodnu i ovu pjesmu autorski potpisuje član benda Damir Nišić.  Ova kao i još neke pjesme koje će rock bend “Vrane vrane” uskoro realizirati, dio su albuma “Plava krv” koji bi sredinom 2021. godine trebao izdati zagrebački Croatia Records.

 

 

Pročitajte...